Boekrecensie: Energy & Vegan

Plantaardig eten voor meer energie

cover
Karakter Uitgevers

Dat voeding je energie kan geven, weten we allang. Maar dat hier ook culinaire formules en principes aan gebonden zijn, is voor ons vrij nieuw. In zijn kookboek Energy & Vegan leert chef-kok en kookdocent Alexander Gershberg je er alles over.

We kennen Gershberg van zijn eerder gepubliceerde kookboek Vegan for friends, waarin hij een reis maakt door de keukens van zijn Russische moeder, zijn Israëlische oma en de Midden-Oosterse keuken waarmee hij zelf is opgegroeid. In dit boek heeft hij het al een over zijn ideeën over voeding, maar in Energy & Vegan komt dit nóg sterker terug.

Koken volgens energiesoorten

De chef-kok kookt volgens de energiesoorten yin en yang en de vijf elementen water, vuur, metaal, hout en aarde. Dat klinkt ingewikkeld, maar in de introductie legt hij het je haarfijn uit. Zo staat yin voor al het opgaande, opwaartse en het verspreidende, zoals groene bladgroenten die naar de zon groeien. Yang is meer neerwaarts, inwaarts en samentrekkend, zoals groenten uit de grond.

Volgens Gershberg is er niets op de wereld dat puur yin of puur yang is, ook voedingsmiddelen niet. Hij deelt ze daarom in in vijf subcategorieën, die elk weer verwijzen naar hun eigen soort energie. Zo staat licht voor hout of boom, oppeppend voor vuur, ontspannend voor aarde, krachtig voor metaal en diep voor water. De hoofdstukken in het kookboek zijn naar deze subcategorieën vernoemd.

Geen vleesvervangers

Vervangers voor vlees, vis of kaas zul je in het kookboek niet vinden. Wel staan er veel pure, plantaardige recepten met groente, peulvruchten en kruiden in. Denk aan een lichte salade van haricots verts en zeewier met amandelcrème, lotuswortel met tofutartaar in tempura, een hartige Tel Aviv-salade en een frisse lentebouillon met Chinese kool. Ook het fermenteren van voeding, zoals dat gebeurt bij kimchi of misopasta, wordt uitgelegd.

Naar de natuurwinkel

De plantaardige recepten in dit kookboek klinken culinair – en dat zijn ze ook. Toch weet Gershberg het op een makkelijke en toegankelijke manier aan je uit te leggen. Daarbij is het weer eens wat anders dan die veelvoorkomende smoothiebowls of energieballetjes.

Een nadeel (of voordeel, net hoe je het bekijkt) is dat je sowieso een bezoekje moet brengen aan de natuurwinkel, wil je een gerecht uit Energy & Vegan op tafel zetten. Bijna elk recept bevat ingrediënten die je niet in de supermarkt om de hoek zult vinden. Ook daar heeft Gershberg rekening mee gehouden: achterin het boek vind je namelijk een uitleg van de minder bekende ingrediënten, maar ook informatie over waar je ze kunt krijgen. Zo heeft hij je toch weer een zoektocht bespaart.

Proeven?

Ben je benieuwd naar de recepten uit Energy & Vegan? Gezondheidsnet mag er drie met je delen.

Auteur