'Toename aan zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen in groente en fruit uit Nederland'

groente-fruit
Getty Images

Er wordt in groente en fruit uit ons land een groeiend aantal zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Ondanks beleid om deze middelen met de hoogste risico’s voor onze gezondheid en het milieu versneld van de markt te halen. Dat blijkt uit een analyse van meetgegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) door Pesticide Action Network Nederland (PAN NL), meldt het AD.

Volgens PAN NL was er bij appels, peren, kersen, spinazie en komkommers tussen 2007 en 2020 een duidelijke toename te zien van het aantal verschillende schadelijke bestrijdingsmiddelen dat erin werd aangetroffen. De actiegroep keek specifiek naar 55 middelen die volgens een Europese verordening uit 2009 van de markt moeten verdwijnen omdat ze het meest schadelijk zijn voor de gezondheid of het milieu.

'Gezondheidsrisico's zijn toegenomen'

In het merendeel van de onderzochte peren, appels, aardbeien en prei werd in 2020 minimaal één bestrijdingsmiddel uit die groep gevonden, blijkt uit de analyse. De hormoonverstorende stof difenoconazool werd bijvoorbeeld in 2020 vijf keer vaker aangetroffen dan in 2006. "Het betekent dat de blootstelling van consumenten aan deze stoffen, en dus de gezondheidsrisico’s, zijn toegenomen. Het gaat om stoffen die in verband worden gebracht met een heel scala aan serieuze effecten, zoals parkinson, autisme, schildklierafwijkingen en voortplantingsproblemen", aldus Hans Muilerman van PAN NL tegen het AD.

Groente- en fruittelers kunnen zich overigens niet vinden in die conclusie. Zij stellen dat ze niet meer van de bestrijdingsmiddelen gebruiken dan wettelijk is toegestaan. "Consumenten hoeven zich geen zorgen te maken over een gezond stukje groente of fruit van eigen bodem", zegt Joris Baecke van land- en tuinbouworganisatie LTO tegen het AD. Ook volgens het Voedingscentrum en de NVWA is groente en fruit in Nederlandse winkels veilig.

Bron 
  • www.ad.nl