Tulpenbollen bereiden: hoe doe je dat?

Bloembollen zijn voedzaam en culinair

Getty Images

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ze als noodzaak gegeten, maar tegenwoordig zijn tulpenbollen een delicatesse die je in sterrenrestaurants terugvindt. Ook in je eigen keuken kun je bloembollen lekker bereiden, maar hoe doe je dat?

Bittere noodzaak

Het eten van eetbare bloembollen gebeurt al eeuwen: al in de Romeinse tijd werden de bollen geroemd om hun typerende bitterzoete smaak. Toch hebben tulpenbollen voor veel mensen een nare bijsmaak. Tijdens de hongerwinter in 1944 was er aan alles gebrek: brandstof, kleding, geneesmiddelen en voedsel. Omdat de bloembollen in het laatste oorlogsjaar niet opnieuw geplant waren, lagen schuren vol met grote voorraden tulpenbollen. Het extreme voedseltekort werd opgevuld met de bloembollen, die net aan de nodige energie bevatten die mensen nodig hadden. Het was bittere noodzaak — letterlijk: doordat de eetbare bollen al een behoorlijke tijd in de schuren op voorraad lagen, was de smaak vooral droog en bitter.

Zo smaken verse tulpenbollen

De tulpenbollen die in de hongerwinter werden gegeten, zijn niet te vergelijken met verse eetbare bloembollen. Deze zijn juist zoet, stevig, ietwat weeïg en zitten vol zetmeel. Je kunt ze eten door de stamppot, als soep of in schijfjes gebakken of gefrituurd. Ook kun je ze inmaken met azijn.

Niet alle tulpenbollen zijn eetbaar

Tulpenbollen komen voor in verschillende soorten en maten — net als tulpen zelf. Niet alle tulpenbollen zijn echter eetbaar. Ze moeten in ieder geval biologisch en onbespoten zijn. Als je tulpenbollen wil eten, koop dan biologische tulpenbollen die specifiek voor consumptie bedoeld zijn en dus niet die uit het tuincentrum.

Naast de gewone tulpenbol, zijn er zijn ook botanische tulpenbollen. Deze zijn wat kleiner en ideaal om in z’n geheel in een gerecht te verwerken. De grotere tulpenbol leent zich beter voor plakjes of grof gesneden stukjes.

Zo maak je een tulpenbol schoon

Eetbare tulpenbollen hebben door het zetmeel de structuur van aardappelen, maar zien eruit als uien. De bloembol bestaat namelijk uit laagjes. Tulpenbollen maak je schoon door het bruine en het taaie, stevige vliesje van de bol te halen. Snijd ook een klein stukje van de boven- en onderkant. Vervolgens kun je het gebruiken zoals je wenst. Je kunt de bol bijvoorbeeld halveren en vervolgens kort blancheren, in plakjes snijden en bakken in olie of grof snijden en roerbakken.

Tulpenbollen bewaren

Helaas zijn eetbare tulpenbollen niet het hele jaar beschikbaar: in juni en juli worden ze gerooid en ze zijn, mits goed bewaard, tot het einde van het jaar houdbaar. Bewaar tulpenbollen droog en luchtig, bijvoorbeeld in een papieren zak. Je kunt de tulpenbollen ook inmaken en invriezen. Om de bol in te vriezen, moet je het wel eerst zo’n vijf minuten koken.

Ben je benieuwd en heb je zin om de keuken in te duiken met verse, biologische tulpenbollen, maar weet je nog niet precies hoe? Er is zelfs een kookboek met daarin 36 tulpenrecepten, gemaakt door een teler van biologische bloemen en bloembollen.

Let op: eet alleen biologische bloembollen die voor consumptie bedoeld zijn. Mensen met een allergie of (over)gevoeligheid voor tulpen, tulpenbollen of tulipaline worden afgeraden om tulpenbollen te eten.

Auteur 
Bron 
  • Huiberts biologische bloembollen
  • Foodies Magazine