Video: hoe bak je speculaas?

Zo maak je zelf overheerlijke speculaaskoek

Getty Images

Sinterklaastijd! En bij 5 december horen natuurlijk niet alleen mandarijnen, peper- en kruidnoten, maar ook speculaasjes. Je kunt ze gewoon kopen, maar hoe leuk én lekker is het om ze zelf te maken! Hoe bak je speculaas? Het is heel simpel. Bekijk de video!

Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 25-30 minuten
Wachttijd: 24 uur

Ingrediënten

 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 100 gram lichtbruine bastardsuiker
 • 10 gram speculaaskruiden (of koekkruiden)
 • 1 theelepel zout
 • 3 eetlepels karnemelk
 • 100 gram koude boter

Bereiding

 1. Neem een grote kom en zeef daarboven het bakmeel en de basterdsuiker. Voeg de speculaas- of koekkruiden toe met het zout, de karnemelk en de boter.
 2. Snij de boter met 2 messen in stukjes en kneed de massa dan snel tot een bal. Pak het deeg in en leg het liefst 24 uur in de koelkast.
 3. Verwarm dan de oven voor op 160º Celsius . Bestrooi de speculaasvormen met rijstebloem of aardappelmeel en druk het deeg in de vormen. Het deeg dat boven de vorm uitsteekt eraf snijden. 
 4. De vormen boven een ingevette bakplaat keren en het deeg voorzichtig eruit kloppen of maak een plak deeg van ongeveer een halve centimeter dik. De speculaas eventueel garneren met amandelsnippers.
 5. Bak de speculaas in het midden van de oven in 25 tot 30 minuten gaar en bruin.

Tip

Als je ergens ouderwetse speculaasvormen –speculaasprinten/planken- op de kop kunt tikken dan is het helemaal leuk om zelf speculaas te maken. Maar zonder kan ook hoor.

Dit recept komt van Puur Gezond.

Auteur