Voedingscentrum herziet adviezen voor nitraatinname

Getty Images

Het Voedingcentrum heft de beperkende adviezen voor de consumptie van nitraatrijke groente op. Dat betekent dat je niet meer hoeft te letten op hoe vaak je er week nitraatrijke groente als spinazie of sla eet. Ook de combinatie van nitraatrijke groente met vis zorgt niet voor gezondheidsproblemen.

In eerder onderzoek leek het mogelijk om te veel nitraat binnen te krijgen met het eten van nitraatrijke groente. Dit was een klein, maar vermijdbaar risico. Uit nieuwe analysegegevens blijkt dat de consumptie van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid.

Combinatie met vis

Nitraat zit met name in bladgroente, zoals spinazie, sla, bietjes, andijvie en bleekselderij. Nitraat is ongevaarlijk, maar in het lichaam kan het omgezet worden in nitriet en vervolgens in schadelijke nitrosamines. De laatstgenoemde stof wordt geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkend.

Omdat juist door de combinatie met vis nitrosamines zouden kunnen ontstaan, werd afgeraden om vis en schelpdieren tegelijk met nitraatrijke groente te eten. "Inmiddels weten we dat deze combinatie prima gegeten kan worden, omdat de hoeveelheid gevormde nitrosamines veel te klein is voor gezondheidsrisico’s. Hierdoor vervalt ook dit advies", aldus Stephan Peters.

Bietensap

Er blijven twee beperkende adviezen over. Ten eerste wordt het gebruik van water uit privébronnen voor het aanmaken van flesvoeding afgeraden. Water uit privébronnen kan verhoogde concentraties nitraat bevatten en dat is juist voor baby’s nadelig. Ten tweede wordt het dagelijks gebruik van nitraatrijke (sport)supplementen als bietensap of bietensapconcentraat afgeraden.

"Onder sporters zien we een trend van het gebruik van deze middelen, omdat ze tot verbeterde sportprestaties zouden leiden. Dat is niet goed genoeg onderzocht om dat te bevestigen. Wat we wel zien is dat de hoge dosis nitraat in zulke supplementen bovenop de dagelijkse hoeveelheid nitraat komt en kan daardoor zorgen voor een toename van nitrosaminevorming. Daarom raden we sporters aan om terughoudend te zijn."

Bron 
  • Voedingscentrum