Wat doe je met de andere helft van een avocado?

Zonder dat deze bruin wordt

Getty Images

Het is hartstikke lekker, zo’n avocado, maar een hele avocado is wel wat veel voor één persoon. Wat doe je dan met de andere helft, zonder dat-ie bruin wordt? Weggooien is natuurlijk zonde. Wij zetten vijf tips voor je op een rijtje.

1. Geen zuurstof

Wil je dat de andere helft van je avocado zo lang mogelijk goed blijft? Zorg er dan voor dat deze zo min mogelijk met zuurstof in aanraking komt. Dek de avocado zo snel mogelijk af met folie of bewaar ‘m in een vacuüm zakje of bakje in de koelkast.

2. Wel zuurstof

Er wordt ook wel gezegd dat je de avocado gewoon in de koelkast moet leggen. Natuurlijk kleurt-ie dan bruin, maar de bovenste laag beschermt de rest van de avocado. Gewoon het bovenste laagje eraf schillen dus!

3. Een avocado met pit

Gebruik de helft zonder pit en bewaar die mét pit. Er is nooit bewezen dat de pit bepaalde stoffen bevat die de avocado goed zouden houden, maar het beschermt wel een groot gedeelte van de vrucht tegen zuurstof (tenzij je er een met weinig pit hebt, natuurlijk).

4. Citroensap

Velen zweren bij citroensap. Giet wat citroensap over de aangesneden kant van de avocado en hij zal langer beschermd blijven tegen de bruine plekken. Voor appels en peren werkt dit ook heel goed.

5. Invriezen

Wist je dat je tegenwoordig bevroren avocado gewoon in de supermarkt kunt kopen? Dat kunnen wij ook. Ontpit en schil de overgebleven avocado, snijd deze in blokjes of reepjes en vries het in. Je kunt de avocado op deze manier maandenlang bewaren. Wil je ‘m weer gebruiken? Ontdooi de avocado in de koelkast of op kamertemperatuur. De textuur zal iets veranderen, maar dit maakt de ontdooide avocado juist perfect voor guacamole of als toevoeging aan je smoothie.

Auteur 
  • Miriam Groot