Wat zijn die gele bolletjes in een pot augurken?

Augurken worden op smaak gebracht met azijn en kruiden

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: wat zijn die gele bolletjes in een pot augurken?

Augurken zelf bevatten niet zo heel veel smaak. Om de vruchten lekkerder te maken, zijn er verschillende manieren om ze te bereiden: denk aan fermenteren of inmaken. In een weckpot bijvoorbeeld met azijn en verschillende kruiden, zoals mosterdzaad, want dat is dus wat die gele balletjes zijn.

Weinig calorieën

Een augurk is een vrucht en groeit aan de augurkenplant - is familie van de komkommer - en bestaat voor meer dan 90 procent uit water. Ze bevatten dan ook weinig calorieën. Toch kun je beter niet te veel augurken eten, want er wordt veel suiker en zout toegevoegd aan de potten. Let daar dus ook goed op als je een pot augurken in de supermarkt koopt, want er zijn veel varianten verkrijgbaar.

Gefermenteerde augurken kunnen een positieve werking hebben op je darmflora. Wil je augurken eten om je darmflora te bevorderen? Kies dan voor een gezouten variant zonder azijn. Een oplossing van zeezout en water bevordert de groei van goede bacteriën, waardoor de voordelen voor je spijsvertering het grootst zijn.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Quest