Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 24 augustus 2017

Zelf sapjes maken: welk apparaat?

Lekker gemakkelijk met een pers, blender of juicer

Een smoothie met groenten en fruit is een hippe en supergezonde start van de dag. En voor tussendoor of bij de lunch is een vers geperst sapje niet te versmaden. Maar welke apparatuur gebruik je?

Een kort overzicht van wat er te koop is, voor elke wens en elk budget. Uitleg score: * is slecht, *** is goed.

Staafmixer

Die eenvoudige staafmixer die je gebruikt voor soepen en sauzen? Daar kun je ook uitstekend smoothies en sappen mee maken. Vooral zacht fruit, zoals banaan, avocado, aardbei en frambozen laten zich prima klein krijgen. Maar van stevig fruit (zoals appels) en groenten (zoals wortel) kun je met de staafmixer geen sap maken. Koop een goede hoge mengbeker om spetteren te voorkomen. Snel, goedkoop en geen verlies van vezels.

Voor: iedereen die geen plaats heeft in de keuken voor speciale sapapparaten
Budget: ***
Vezelfactor: ***
Schoonmaken: ***

Blender

Stop alles in de blender, druk op de knop en maak eenvoudig sap en smoothies. Het resultaat is een vrij dik sap, omdat alles in de blender blijft en niets wordt gefilterd. Geen verlies van vitamines en vezels dus. Als je het resultaat te dik vindt, kun je het verdunnen met wat (ijs)water of (karne)melk. Een goede kwaliteit blender kan veel vermalen, ook diepvriesfruit en bladgroenten bijvoorbeeld. Handig is de deksel (geen gespatter) en de schenkkan.

Voor: iedereen die houdt van gemak, snelheid en vitamines
Budget: **
Vezelfactor: ***
Schoonmaken: **

Citruspers

De gouwe ouwe citruspers voldoet nog uitstekend voor iedereen die het liefst de dag begint met vers geperst sap van sinaasappels of grapefruits. Het kan met de hand, of met een elektrische pers. Als je een citruspers neemt met een grove zeef, krijg je ook nog wat van de kostbare vezels binnen. Tip: voeg ook eens wat limoensap of citroensap toe, voor extra pit. En wil je meer rust in de huiselijke ochtendspits, of nog vijf kostbare minuten langer in bed blijven? Je kunt gerust voor twee of drie dagen tegelijk persen, het idee dat al het vitamine C ‘vervliegt’ is echt een fabeltje.

Voor: iedereen die niets lekkerder vindt dan versgeperst citrussap
Budget: ***
Vezelfactor: */** (afhankelijk van de zeef die je gebruikt)
Schoonmaken: **

Sapcentrifuge

Het voordeel van een sapcentrifuge is dat echt álles er in kan. Wortels, boerenkool, gember, bleekselderij, harde granny-appels: de sapcentrifuge slikt het allemaal en maakt er het lekkerste sap van. Het nadeel is de pulp die je weggooit, want daar zitten nou net de vezels, en ook veel vitamines in. Veel verspilling dus van je kostbare groenten en fruit. Nog een nadeel: het schoonmaakwerk. Ook al heb je een afwasmachine, je moet de elementen echt wel even goed voorspoelen.

Voor: wie houdt van volop experimenteren met sappen en smoothies
Budget: */**
Vezelfactor: *
Schoonmaken: *

Slowjuicer

Dit apparaat maalt op lage snelheid. Het gevolg is dat er veel meer sap uit het fruit en groenten wordt gehaald. Dat merk je aan de pulp: die is echt droger dan bij een sapcentrifuge. Minder verlies van vitamines dus, maar de vezels blijven ook hier een gemis. De slowjuicer is geschikt voor alle groenten en fruit, dus ook voor bijvoorbeeld tarwegras.

Voor: iedereen die het drinken van verse sappen serieus neemt, bijvoorbeeld als je regelmatig een sapvastenkuur volgt.
Budget: *
Vezelfactor: *
Schoonmaken: *

Reactie toevoegen

7 Comments

Door Paul (niet gecontroleerd) op di, 02/21/2017 - 12:34

? appels te hard voor een staafmixer? nooit wat van gemerkt, wel klein snijden en klein beetje water toevoegen, zorg alleen als ie draait dat je hem niet naar boven haalt dan gaat het spatten, je hebt geen extra hoge kom nodig dan. grtz Paul

Door Dick Siesling (niet gecontroleerd) op ma, 05/23/2016 - 18:25

Ik vind nog al ruw, ik bedoel er worden blenders behoorlijk geprezen. Die blenders maken alles veel te snel klaar. Dit is heel erg slecht, je verliest heel veel vitaminen. Vooral die dure 600,- Euro's, hoe hoger de snelheid is des slechter de kwaliteit. De Amerikanen maken ons slecht, hoe duurder de blenders worden des te slechter . Maar ja je gezond kost een beetje tijd, en dat hebben niet meer. Je kunt in de avond niet meer langs komen, eerst bellen. Nee Dick je kunt over 2 weken langs komen. Jammer .

Door Marijke Kos (niet gecontroleerd) op ma, 03/14/2016 - 20:53

Helemaal fan van de blender!
Ik heb een doodnormale Philips blender.
Werkt perfect.
Lekker snel, weinig afwas en alles nog in het sapje.
Niets eruit gezeefd!
Ik vind het met water ook wat frisser en lekkerder drinken.
Helpt veel beter tegen de dorst.
www.blenderworkshop.nl staan zoveel sappen.
Maar ook veel meer andere recepten... wat ik dus ook een groot voordeel vind vergeleken bij juicers.
Je kan met een blender nog veeeeeeeeel meer dan alleen een sapje maken.

Door Lucie Oosthoek (niet gecontroleerd) op do, 10/09/2014 - 07:31

haastige spoed is zelden goed....
1: het bereiden van sap voor 2 dagen is kwa vitamine behoud niet echt een goed idee.Als je dan toch een goede Slowjuicer/ Blemder of Sap-centrifuge aanschaft geniet er dan ook van ,om iedere dan een nieuw sapje te maken.Verse sap is vele malen gezonder dan sap van gisteren.er zit immer nu geen concernveringsmiddelen in Ik doe ook nog eens iets aan mijn elektriciteit rekening door een hand perser en een vijsel voor de harde stukjes en bij de AH kan ik voor ruim 6 euro een potje tarwe gras kopen.Er zijn nu ook heerlijke vijgen te koop.
Je hoeft echt niet veel uit te geven om een heerlijke smoothie te maken die door een rietje gaat.Het gaat hier denk ik dus alleen om ,hoeveel tijd je bereid bent te besteden aan het maken van deze heerlijke oppeppers.

Door lia (niet gecontroleerd) op do, 03/13/2014 - 19:14

ik heb een magicbullit hier kan ook alles in alleen niet zoveel tegelijk maar het maalt alles heel fijn en als het te dik is kun je het verdunnen met water, melk karnemelk of yogurt

Door Ati (niet gecontroleerd) op do, 03/13/2014 - 13:39

Ik heb een Thermomix, die zoveel power heeft dat hij in 1 minuut alles fijnmaalt, inclusief pitten en schillen. Kan ik absoluut aanraden, het kost wel wat, maar hij kan nog veel meer. Google maar: Thermomix!

Door Liesbeth (niet gecontroleerd) op do, 03/13/2014 - 09:03

Ik heb net een slowjuicer gekocht. Dit apparaat verspilt veel minder vezels dan een gewone juicer. Het handige van dit apparaat vind ik dat het gewoon op het aanrecht kan blijven staan (het is vrij klein) i.t.t. een keukenmachine die bij mij in de kastjes verdwijnt en dus minder gebruikt wordt.
Mijn apparaat heeft twee filters (meer of minder vezels). De vezels die overblijven, kun je gebruiken: of er door roeren, of door een rauwkostsalade of een spread van maken met wat yoghurtmayonaise. Bijv. venkel met appel. Superlekker!
Ik heb hem gekocht om gezondere sapjes te maken, i.p.v de literpakken die er hier door heen gingen. Ik maak meestal voor 2 dagen (vandaag en morgen).
En het schoonmaken valt echt mee: uit elkaar halen en onder de kraan afspoelen, het is een werkje van niks. De vaatwasser uitruimen duurt veel langer!