donderdag, 19 mei 2022

Grotere baby's vaker overgewicht

BAARN - Het lijkt erop dat de eerste zaadjes voor overgewicht al in de babytijd gezaaid worden. De groeicurve van een baby die bijvoorbeeld wordt bijgehouden door de verloskundige en op het consultatiebureau, is een goede voorspeller voor overgewicht later in het leven. 
Dat blijkt uit onderzoek van het Children's Hospital Boston, de Harvard Medical School en Halvard Pilgrim Healthcare. De onderzoekers bestudeerden meer dan 44.000 baby's. Hierbij maakten ze gebruik van de groeicurves. 
 
Percentiel
De lengte en het gewicht van een kind worden gemeten en bijgehouden in de curve met een percentiel. Het percentiel laat zien hoe het kind het doet ten opzichte van leeftijdsgenootjes van hetzelfde geslacht. Een jongen in het 30e percentiel weegt bijvoorbeeld meer dan 30 procent van zijn leeftijdsgenootjes, maar minder dan 70 procent. 
Overgewicht
Het 95e percentiel of hoger wordt gezien als overgewicht en gaat ook vaak gepaard met overgewicht op tienjarige leeftijd. Daarnaast vonden de onderzoekers dat kinderen die meer dan twee percentielen stegen tussen de geboorte en tweejarige leeftijd een dubbele kans hebbenen op het hebben van overgewicht als zij 5 of 10 jaar zijn. De grootste kans op overgewicht zagen de onderzoekers bij baby's die tijdens de eerste zes maanden al twee percentielen stegen en bij kinderen die tijdens de eerste meting al in een hoog percentiel zaten. 
Geen dieet
"We moeten gewichtswinst op jonge leeftijd niet negeren. Het is niet zomaar babyvet en kinderen groeien er vaak niet overheen.", vertelt hoofdonderzoeker Elsie Taveras. "Zowel ouders als zorgverleners moeten hier bedacht op zijn. Baby's kunnen niet zomaar op dieet, maar wellicht zijn er andere risicofactoren die we aan kunnen pakken."
Volgens Taveras kunnen de volgende zaken bijdragen aan een gezond gewicht bij baby's:
  • Geef zo lang mogelijk borstvoeding
  • Besteed aandacht aan de honger- en verzadigingssignalen
  • Vermijd gezoete drankjes
  • Zorg dat de baby genoeg slaap krijgt
  • Begin niet met vaste voeding voor vier maanden
  • Geef veel ruimte om te bewegen