donderdag, 29 oktober 2020

Half Nederland heeft depressieve klachten

ALKMAAR - Depressieve gevoelens komen veel voor. Maar liefst 42 procent van de Nederlanders ervaart deze of heeft ze ervaren. Bij vrouwen en jonge mensen liggen deze percentages zelfs nog iets hoger.

Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 1000 Nederlanders in opdracht van geneesmiddelenfabrikant VSM. Volgens een publicatie van de Stichting Farmaceutische Kengetallen is de afgelopen 15 jaar het gebruik van antidepressiva met 230 procent toegenomen. Tweederde van de gebruikers is volgens deze cijfers vrouw.

Boosdoener
De oorzaak hiervan ligt volgens het onderzoek van VSM vooral in de priv├ęsituatie. Meer dan een kwart van de vrouwen geeft aan dat hun relatie, gezinssituatie of familie de boosdoener is. Bij mannen is dit 17 procent. Naast de oorzaak is het gezin ook vaak de dupe van de depressie: 17 procent van de vrouwen geeft aan dat hun partner het meeste last ondervindt van hun depressieve klachten. Ook stress en de bevalling worden door vrouwen genoemd als reden. Daarnaast ervaren mannen (17 procent) en vrouwen (11 procent) ook vaak depressieve klachten naar aanleiding van hun werk.

Balans
Gelukkig is er ook goed nieuws. Na ons 65ste lijken we een stuk meer in balans. Van alle 65-plussers geeft 69 procent aan geen last te hebben van depressieve klachten. Onder mannen van 65-plus ligt dit percentage zelfs op 74 procent.

Ondanks de genoemde toename in het gebruik van antidepressiva onderneemt bijna de helft van de mensen die depressieve gevoelens ervaart geen actie. Ruim een kwart praat met een therapeut, 18 procent neemt antidepressiva en 5 procent gebruikt een natuurlijk middel.

Trefwoorden:
Bron(nen):