Kramp bij hardlopen

Getty Images

Enkele maanden geleden begon ik met trainen voor een grote hardloopwedstrijd. Al vrij snel heb ik last gekregen van mijn voeten die lijken te willen verkrampen. Na de wedstrijd - met een zware eindsprint - is de pijn in met name mijn rechter voet niet meer weggeweest. Insmeren met verkoelende zalf helpt tijdelijk. Naast hardlopen doe ik ook aan ijshockey. Het duurt nu al een paar weken en ik ben het behoorlijk zat. Op dit moment willen beide voeten steeds verkrampen. Toch heb ik het gevoel dat een bezoek aan een huisarts wat overdreven is?

Jeroen

Frank Mulder, fysiotherapeut

Het "verkrampen" van de voeten kan wijzen op een overbelasting van de spieren of een ontsteking van de aanhechtingen van één van de spieren. Belangrijk is om bij deze pijn rust te nemen en even niet meer te sporten.

Gaat de pijn binnen een paar dagen niet over, dan is het verstandig om toch even je huisarts of fysiotherapeut naar de klachten te laten kijken. Vaak zijn deze klachten onschuldig en kunnen ze goed behandeld worden met fysiotherapie en eventueel wat ontstekingsremmers (als er sprake is van een ontsteking).

Om klachten in de toekomst te voorkomen is het belangrijk om een goede warming-up te doen alvorens je hard gaat lopen of gaat ijshockeyen. Zo zijn de spieren warm en zullen ze minder snel verkrampen. Insmeren met een verkoelende zalf raad ik af, want dan gaan de spieren juist meer verkrampen!

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!