Hardlopen met Evy

Personal trainer op je mp3-speler

Getty Images

Beginnen met hardlopen is best lastig. Hoe ver, vaak en lang moet je rennen? Er zijn veel opbouwschema’s te vinden, maar die zijn niet altijd even eenvoudig. Zou het niet heerlijk zijn als een coach je door de training loodst en je vertelt wat je precies moet doen? Dat kan met een trainer op je mp3-speler.

Een paar jaar geleden zond de Belgische zender Eén het programma Vlaanderen Sportland uit. Op de website van het programma was een bijbehorende start tot run-podcast te vinden: een hardloopcursus in de vorm van een serie mp3-bestanden. Je downloadt de lessen, zet ze op je mp3-speler en speelt elke keer als je gaat lopen één bestand af. 

Start to run
Presentatrice Evy Gruyaert neemt je in de Start to run-cursus 28 lessen lang mee op pad. Ze vertelt hoe lang je moet hardlopen of weer even mag wandelen, geeft tips, moedigt je aan en zet ondertussen bijpassende motiverende muziek op. Zo leer je in een week of 10 een afstand van ongeveer 5 kilometer aan een stuk hardlopen.

"Lopen met Evy" werd een begrip en in 2011 verscheen er een nieuwe versie van 30 lessen. Er is inmiddels ook een editie uitgebracht voor gevorderde lopers, Keep running, die je naar de 10 kilometer begeleidt.

Atletiekunie
De Atletiekunie ontwikkelde een soortgelijke cursus, getiteld Running Coach. Deze werkt op dezelfde manier. Olympisch atleet Gerard Nijboer maakte de schema’s en presentatrice Renate Wennemars is je trainster. Er zijn mp3-cursussen verkrijgbaar waarmee je voor verschillende afstanden kunt trainen: 5, 10 en 15 kilometer en 4 mijl. De cursussen bestaan afhankelijk van de afstand uit 6, 10 of 12 weken, met steeds 3 trainingen per week.

Pluspunten
Het handige aan zo’n mp3-cursus is dat je zelf nergens meer over na hoeft te denken. Je hebt geen stopwatch nodig en hoeft niet op de klok te letten, want Evy of Renate geeft wel aan wanneer het tijd is voor een wandelpauze. Je kunt de schema’s van tevoren bekijken om te zien wat je te wachten staat, maar je hoeft ze niet exact te onthouden. Je bepaalt zelf je route en tempo en als je een les te zwaar vond, kun je die gewoon nog eens opnieuw doen. De muziek en de enthousiaste trainsters zorgen ervoor dat de training zo weer om is. En onderweg krijg je ook nog eens nuttige adviezen.

Nadelen
Evy en Renate geven wel tips, maar ze kunnen natuurlijk niet zien of je ze wel goed opvolgt. Er is niemand die je houding en looptechniek bijstuurt, zoals een echte trainer dat doet. De muziek kan ervoor zorgen dat je in de maat rent en zo misschien te hard van stapel loopt. Bovendien moet de muziek die Evy en Renate draaien maar net je smaak zijn.

Start to run en Keep running met Evy Gruyaert kun je hier vinden. Er is ook een boek te koop, maar daar zitten de mp3-bestanden niet bij. De trainingen met Renate Wennemars kun je downloaden als je lid bent van Dutch Runners, maar je kunt eerst een gratis demo proberen. 

Bron 
  • Dutch runners
  • Start to run.be