Hevige rugpijn ter hoogte van mijn longen. Wat kan de oorzaak zijn?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

Vrouw masseert haar pijnlijke schouderbladen
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: ik heb sinds een halfjaar aanvallen van hevige pijn in mijn rug ter hoogte van mijn longen. Wat kan de oorzaak zijn?

Ik heb sinds een halfjaar aanvallen van hevige pijn in mijn rug ter hoogte van mijn longen. De huisarts heeft mij antibiotica gegeven, maar dit hielp niet. Vervolgens kreeg ik corona en ik bleek ook reuma te hebben. Nog steeds heb ik soms zulke hevige rugpijn dat ik er krom van sta. Wat kan de oorzaak zijn?  

De pijn zit tussen uw schouderbladen. Voor alle mogelijke oorzaken ga ik van buiten naar binnen. Eerst de huid: zijn daar afwijkingen zichtbaar of voelbaar? Dan de spieren en pezen: is er houdingsafhankelijke pijn of sprake van overbelasting? Denk ook aan stress. Dieper: het zouden de longen kunnen zijn (bijvoorbeeld longontsteking), de ribben (costochondritis, een pijnlijke ontsteking van het kraakbeen) of de wervels (kromming, slijtage of reuma). Nog dieper: het hart. Aanvalsgewijze pijn kan een uiting zijn van een hartprobleem. Verder onderzoek lijkt mij wenselijk.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in Plus Gezond juni 2024. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur