‘Je slaaphouding kan invloed hebben op je hartritme’

Het goede nieuws voor 2024 over boezemfibrilleren

man slaapt in bed
Getty Images

Nieuwe technologische ontwikkelingen en behandeltechnieken volgen elkaar in een razend tempo op. We spraken vijf medisch specialisten die hier binnen hun vakgebied hun steentje aan bijdragen. Waar kijken zij naar uit? Lukas Dekker is cardioloog in het Catharina Ziekenhuis in Eind­hoven en hoogleraar technology for outcome-driven cardiac care aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Ongeveer twee procent van de mensen heeft het, een onregelmatige hartslag, soms gepaard gaand met hartkloppingen, kortademigheid en een naar gevoel op de borst: boezemfibrilleren. En dat gaat weer samen met een verhoogde kans op een beroerte. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je het krijgt. Bij 70-plussers, weet Dekker, heeft zes tot zeven procent er last van. “Vroeger dachten we dat het net zoiets was als kaal worden. Niets aan te doen, het hoort bij het ouder worden. Tegenwoordig denken we daar anders over.”

Sinds kort kijkt Dekker niet alleen maar naar de rol van het hart. “Een van de eerste vragen die ik patiënten die bij mij komen met klachten over hartkloppingen stel, is of ze goed slapen. Vaak zien ze er vermoeid uit. Hun partners kennen het antwoord soms beter dan zijzelf. Ja, ze kunnen tijdens hun slaap een poosje niet ademhalen. Dan kan er sprake zijn van slaapapneu.”

De juiste slaaphouding

Samen met het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe in Heeze doet Dekker onderzoek naar slaapapneu en boezemfibrilleren en de rol die de slaaphouding daarbij speelt. “Ik ontdekte dat bij sommige mensen overslagen en boezemfibrilleren juist in een bepaalde lichaamshouding ontstaan, zoals de linker zijligging. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de plaats van het hart en de zwaartekracht. Door de zwaartekracht wordt het hart, dat aan de borstkas vastzit, iets uitgerekt. En juist die rek veroorzaakt het fibrilleren. Een patiënt die me aan het denken zette was een man die een tennisbal op de rug van zijn pyjama had genaaid, zodat hij niet op zijn rug kon liggen, en daarna veel minder last had van boezemfibrilleren.

Slaapapneu komt vooral voor bij mensen die op hun rug slapen. Als je er niets aan doet, versterkt het proces zichzelf. Er ontstaat microschade en littekenweefsel. Dit gaat niet meer over. Het wordt steeds erger en moeilijker te stoppen. Als behandeling kunnen we pillen voorschrijven of een katheterablatie uitvoeren. Via de lies schakelen we dan de gebieden die boezemfibrilleren veroorzaken uit.”

Het goede nieuws is volgens Dekker dat we steeds beter gaan begrijpen hoe je boezemfibrilleren kan voorkomen of bovenstaand proces kunt vertragen. Naast lichaamshouding, helpen normale bloeddruk, laag cholesterol, niet roken, matig alcohol gebruiken, gezond bewegen en een normaal lichaamsgewicht om boezemfibrilleren te voorkomen.  

Dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine januari 2024. Abonnee worden van het blad? Dat doet u in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine