Knoflook in plaats van clopidogrel?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Man op bank achter laptop
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: knoflook in plaats van clopidogrel?

Ik slik clopidogrel voor antistolling, maar ben er niet blij mee. Graag zou ik het willen vervangen door capsules met gefermenteerde zwarte knoflook. Wat vindt u daarvan?

Eerlijk gezegd vind ik dit geen goed idee. Toegegeven, knoflook heeft in hoge concentraties invloed op de bloedstolling. Maar daarmee is het nog niet meteen een geschikt medicijn. Ten eerste is het niet duidelijk hoe effectief het is in vergelijking met bestaande medicijnen. Ook weten we niet welke dosering nodig is voor een goede werking. Bij antistollingsmiddelen gaat het er bovendien om een goede balans te vinden tussen het tegengaan van bloedpropjes aan de ene kant, en het beperken van het risico op ernstige bloedingen aan de andere kant. Dat vraagt om een heel zorgvuldige instelling op de medicijnen. Om die reden is ook het combineren van knoflook met andere antistollingsmiddelen onverstandig: de kans op inwendige bloedingen wordt groter. Tenslotte krijg je clopidogrel voor serieuze gezondheidsproblemen, waarbij goede controle nodig is.

Apotheker Sonja Keizers
Hadewych Veys

Sonja Keizers is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordt ze lezersvragen over medicijnen. Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Plus Magazine