Last van hooikoorts? Verwijder deze plant in het najaar uit de tuin

Hoe herken je alsemambrosia?

Getty Images

Het hooikoortsseizoen mag dan voorbij zijn, het najaar is juist dé periode waarin hooikoortsplant alsemambrosia in bloei staat. De pollen van de exotische plant kunnen stevige allergische reacties oproepen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit roept mensen daarom op om de plant uit de tuin te verwijderen.

In Nederland komt alsemambrosia vooral voor op plaatsen in de tuin waar vogelvoer is gestrooid. Vetbollen en strooivoer, maar ook kippen- of duivenvoer kunnen zaden van alsemambrosia bevatten. Heb je de afgelopen jaren de vogels in je tuin gevoerd? Dan is de kans aanwezig dat daar alsemambrosia is gaan groeien.

Hoe herken ik de plant?

Tekst gaat onder de afbeelding verder

Getty Images

Hoe verwijder ik de plant?

Zorg er allereerst voor dat je dekkende kleding en handschoenen draagt als je de alsemambrosia uit je tuin gaat verwijderen. Op die manier voorkom je vervelende allergische (huid)reacties. Draag het liefst ook een mondkapje en veiligdheidsbril.

Het beste is om de alsemambrosia nog voor de bloei met wortel en al uit de grond te trekken. Op die manier komen er geen pollen los en kan de plant geen zaad gaan vormen. Begin augustus is de plant meestal groot genoeg om te herkennen en
bloeit dan nog niet. Ook na augustus kun je de plant nog verwijderen. Het beste is om dit in de namiddag te doen, omdat de meeste ambrosiapollen vrijkomen in de ochtend. Als het niet gelukt is om de plant met wortel en al te verwijderen, dan kan de plant snel weer gaan groeien. Het is dus belangrijk om de plant in z'n geheel uit de grond te halen.

Stop de planten die je uit de grond hebt getrokken in een afgesloten plastic zak. Doe deze zak bij het huishoudelijk afval (grijze container). Doe ambrosiaplanten niet in de groencontainer, het risico is dan groot dat de zaden alsnog worden verspreid (bijvoorbeeld via compost).

Als uit de grond trekken niet lukt

Lukt uit de grond trekken van de plant niet? Dan kun je de alsemambrosiaplant ook maaien. Het beste moment daarvoor is begin september. Maai je de planten eerder weg, dan kunnen de planten weer uitgroeien en alsnog zaden produceren. Maai je later, dan kunnen de gevormde zaden zich verspreiden. Op plekken waar veel ambrosia staat, moet de maaihoogte 2 tot 6 cm zijn. Staan de ambrosiaplanten in een dicht grasveld, dan is 10 cm een goede maaihoogte. Het gras voorkomt vervolgens dat de Ambrosiaplanten weer gaan groeien. Komen er toch weer planten op, maai dan een tweede keer.

Bron 
  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit