donderdag, 7 juli 2022

Minder klachten door hooikoorts dit jaar

BAARN – Heb jij gewoonlijk last van hooikoorts, maar valt het dit jaar mee? Dit kan komen omdat er dit jaar uitzonderlijk weinig pollen in de lucht zijn geweest. Dat meldt Allergieradar.nl.

De afgelopen twee maanden zijn er door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond 80 procent minder berkenpollen geteld in vergelijking met normaal en met vorig jaar. Na de grassen zijn berkenpollen de belangrijkste veroorzaker van hooikoortsin Nederland.

Graspollenseizoen
Sinds 1977 zijn er maar drie jaren geweest dat er nog minder pollen werden geteld. Het berkenpollenseizoen loopt op zijn einde, maar het graspollenseizoen breekt nu aan.

Tot nu toe zijn er ook nog maar weinig graspollen geconstateerd in de lucht. Normaliter zijn die al volop aanwezig, maar door de aanhoudende lage temperatuur valt het graspollenseizoen ook later.

Vrieskou
Het is onduidelijk waardoor er maar zo weinig berkenpollen zijn afgegeven. Mogelijk dat de combinatie van een zeer warme start van de winter met de intense vrieskou begin februari de berkenkatjes beschadigd heeft. In april zijn er ook diverse nachten met nachtvorst geweest.

Een andere mogelijkheid is dat de katjes zich door de lage temperatuur en het geringe aantal zonuren niet optimaal hebben kunnen ontwikkelen.

Bron(nen):