Langs bij de audicien

Wat gebeurt er tijdens een hoormeting?

Getty Images

Slechter horen ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het gehoor wordt heel geleidelijk minder. Af en toe je gehoor laten controleren bij een audicien is dus helemaal niet zo gek. Hoe een bezoek aan een audicien in zijn werk gaat lees je hier.

Audiciens testen het gehoor op de vooral voor spraak belangrijke toonhoogten. Via een hoofdtelefoon laten zij je tonen horen in verschillende hoogten en sterkten. Wanneer je iets hoort geef je een reactie. De resultaten worden vervolgens weergegeven in een zogenaamd toonaudiogram. Aan de hand hiervan kan de audicien je een professioneel advies geven. Een uitgebreide hoormeting duurt ongeveer 20 minuten.

Wat kost een hoormeting?

Een hoormeting is bijna altijd gratis en geheel vrijblijvend.

Waarom wordt bij een gehoorverlies geadviseerd om twee hoortoestellen te dragen?

Oren werken samen om onder meer de bij- van de hoofdgeluiden te onderscheiden en om te bepalen waar het geluid vandaan komt. Het is daarom noodzakelijk dat beide oren met elkaar in balans zijn. Dat kan alleen door beide oren goed op elkaar af te stemmen. Daarom wordt altijd geadviseerd om twee hoortoestellen te dragen.

Is er een keurmerk voor audiciens?

De Stichting Audicienregister (StAr) bewaakt de kwaliteit van de vakopleiding tot audicien en zorgt voor bij- en nascholing. Daarnaast stelt de Stichting de kwaliteitsmaatstaven vast voor de dienstverlening en de bedrijfsinrichting en controleert audiciens en audicienbedrijven hierop. Vraag dus altijd of uw audicien StAr-geregistreerd.

Vergoedt de zorgverzekeraar hoortoestellen?

Sinds 1 januari 2013 bepaalt de audicien aan de hand van een hoorprotocol voor welke categorie hoortoestellen je in aanmerking komt. Alleen voor hoorhulpmiddelen uit die categorie krijg je een gedeeltelijke vergoeding van de zorgverzekeraar. 

Wanneer moet ik mijn hoortoestellen afrekenen?

Bij de audicien krijg je hoortoestellen vrijwel altijd twee maanden gratis op proef. In die periode heb je regelmatig contact met de audicien om de hoorzorg optimaal op jouw behoefte af te stemmen. Ben je na twee maanden helemaal tevreden over de hoortoestellen, dan bevestig je dit door het tekenen van een ‘tevredenheidsverklaring’. Daarna volgt het moment van betaling

Auteur