Slijmoor: vocht achter het trommelvlies

Door slechthorendheid een achterstand in taal

Getty Images

Als kinderen vocht achter hun trommelvlies hebben, merken zij daar niet zo veel van. Het doet geen pijn. Het vocht veroorzaakt wel slechthorendheid. Goed kunnen horen is belangrijk: zeker kinderen hebben hun gehoor nodig, om taal te leren. Vocht achter het oor kan leiden tot achterstand in hun taalontwikkeling.

Daarnaast hebben kinderen met vocht achter het oor ook vaker last van middenoorontstekingen. Bij een middenoorontsteking heeft je kind pijn en vaak koorts.

Wat is vocht achter het trommelvlies?

Als een kind last heeft van vocht achter zijn trommelvlies, wordt dat ook wel een slijmoor genoemd. Behalve dat hun gehoor minder is, zullen kinderen er niet veel van merken. Op oudere leeftijd hebben kinderen soms last van een drukkend gevoel in het oor.

Slechthorend?

Je kunt zelf merken of je kind slecht hoort. Het meest opvallende kenmerk is dat je kind niet lijkt te luisteren als je roept of tegen hem praat. Kinderen kunnen ook schrikken als ze je ineens zien, omdat ze niet hebben gehoord dat er iemand aankwam. Soms kijken kinderen ook meer naar de mond van de prater om beter te kunnen begrijpen wat er wordt gezegd.

Oorzaken

De buis van Eustachius staat vanaf het middenoor in verbinding met de neus-keelholte. Door terugkomende verkoudheden of door een vergroting van de neusamandel, kan de buis van Eustachius vernauwen of afsluiten. Door deze afsluiting kan het vocht dat tijdens een verkoudheid ontstaat niet worden afgevoerd door de neus- en keelholte. Het vocht kan nergens heen en blijft daarom achter het trommelvlies zitten.

Na verloop van tijd verandert het vocht in een taaie vloeistof die ook wel aan lijm doet denken. Dit wordt een glue ear of een lijmoor genoemd.

Sommige kinderen hebben een verhoogd risico voor vocht achter de trommelvlies. Het kan in de familie zitten (vaak hebben meerdere gezinsleden hier last van). Bij aangeboren afwijkingen van het gehemelte, storingen in de afweer en het syndroom van Down ontstaat er ook vaak eerder vocht in het oor.

Diagnose

De arts kan met een oorlamp zien of er vocht achter het trommelvlies zit. Dit vocht is zichtbaar in de vorm van een vloeistofspiegel of bellen. Als hij vocht vindt, heeft het geen zin om na een paar dagen te kijken of het weg is. Meestal blijft vocht achter het trommelvlies maanden zitten.

Als jonge kinderen last hebben van een slijmoor, wordt er geen gehooronderzoek gedaan. Als je er na een tijdje achter komt dat het gehoor van je kind toch verminderd is, verwijst de huisarts jullie door naar een KNO-arts.

Behandeling

Als er incidenteel vocht achter het trommelvlies wordt gevonden en je kind verder geen klachten heeft, wacht de arts meestal af. Bij een verlate taal-spraakontwikkeling of bij terugkomende middenoorontstekingen worden er buisjes geplaatst. Vaak wordt de neusamandel dan ook verwijderd.

Trommelvliesbuisjes blijven ongeveer een half jaar in het oor zitten. De buisjes zijn erg klein en vallen vanzelf uit het oor. De KNO-arts beslist of het nodig is om opnieuw buisjes te plaatsen.

Een loopoor bij kinderen met trommelvliesbuisjes wordt opgelost met oordruppels met antibiotica en corticosteroïden.

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op

Auteur