Wie weet raad: mijn man wil geen gehoorapparaat

Lezers geven advies

Getty Images

Mijn man (70) wordt doof en wil dat ik duidelijker, luider en meer in zijn richting tegen hem praat. Ik vind dat hij een gehoorapparaat moet nemen. Hij weigert dat vooralsnog, omdat hij zegt dat hij daar last van heeft bij het piano en gitaar spelen en dat genieten van muziek met een gehoorapparaat sowieso erg lastig is. Ik vind dat onzin, want tegenwoordig zijn gehoorapparaten heel goed af te stellen. Wat raad je mij aan? 
Naam en adres bij de redactie bekend.

Welke soort doofheid?
Allereerst zal je man zijn gehoor moeten laten onderzoeken; de ene doofheid is namelijk de andere niet. Mijn man, die met veel liefde klassiek gitaar speelt, is bijvoorbeeld juist doof in het spraakgebied. Helaas lost een gehoorapparaat niet alle problemen op, wat de reclames ook beweren. Je man zal zelf uit moeten vinden wat hem het beste helpt. Mijn man heeft niet alleen een gehoor­apparaat, maar ook een koptelefoon voor de tv, een microfoon met koptelefoon voor het gitaarspelen en een zender in combinatie met oordoppen voor samenspel.
Riet Lambregts (65), Geldrop

Schaamte hoeft niet
Mijn man (75) is slechthorend en heeft sinds ongeveer tien jaar een gehoorapparaat. Hij is amateursaxofonist. Muziek is dus belangrijk voor hem. Met een apparaat verandert inderdaad de muziekbeleving. Maar wat doe je meer: praten met anderen of muziek beoefenen of luisteren? Weet mevrouw zeker dat het weigeren niet ook gedeeltelijk uit schaamte of niet-acceptatie van ouder worden is? Tegenwoordig zijn de gehoor­apparaatjes erg klein. Als het haar ietsje langer is, zie je er niets van.
Marga van Hulzen (70), Spierdijk

Geen recht van spreken
Hoe kan je man die conclusie trekken terwijl hij er geen ervaring mee heeft? Hij wil er gewoon niet aan. Met als gevolg dat jij steeds harder moet praten en alles drie keer moet herhalen, wat heel vermoeiend is en op den duur resulteert in langs elkaar heen leven. Pas als je man het heeft uitgetest, heeft hij recht van spreken.
Jurrien Boot (67), Nieuwerkerk aan den IJssel

Kies een goede audicien
Heel begrijpelijk dat hij huiverig is voor gehoorapparaten, ik heb hetzelfde gehad. Momenteel heb ik een gehoorverlies van 80dB: zonder apparaten hoor ik vrijwel niets. Ik heb een hbo-muziekopleiding, geef muziekles op de basisschool, speel elke dag en dirigeer een jeugdorkest en koor. Dankzij mijn gehoorapparaten hoor ik elk vals nootje. Probeer het, er zal een wereld voor je man opengaan. Ga wel naar een goede audicien, maak duidelijk wat uw eisen zijn en kies voor een van de grote merken.
Wim Nottelman (74), Geldrop


Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Auteur