woensdag, 29 juni 2022

Jonge kinderen krijgen volwassen donornier

NIJMEGEN - Kinderen jonger dan drie jaar met nierproblemen kunnen binnenkort een volwassen donornier krijgen. Een doorbraak, want in Nederland was een transplantatie met een volwassen nier tot nu toe alleen maar mogelijk vanaf ruim 3 jaar. Dat meldt het UMC St Radboud.

In Nederland zijn ongeveer 40 kinderen afhankelijk van dialyse. Momenteel kunnen kinderen met nierfalen pas vanaf ruim 3 jaar getransplanteerd worden met een volwassen nier. Hierbij wordt de nier in het bekken geplaatst. Bij kleine kinderen is er echter onvoldoende ruimte in het bekken. Zij kwamen tot nu toe op een wachtlijst voor een overleden kinderdonornier, maar die zijn maar zelden beschikbaar.

Vaak willen ouders of andere betrokkenen een nier aan het kind afstaan, maar zij moesten wachten tot het kind groot genoeg is.

Nier in buikholte In het nieuwe UMC St Radboud transplantatieprogramma gebruiken de chirurgen een techniek die buitenlandse artsen al langer toepassen. De chirurg plaatst hierbij de donornier in de buikholte van het kind in plaats van in het bekken. Naar verwachting zal het UMC St Radboud jaarlijks twee tot vier van deze operaties uitvoeren.

Dialyse vermijden Volgens kindernierspecialist Marlies Cornelissen is de kwaliteit van leven voor een kind na een niertransplantatie vele malen beter dan wanneer het moet dialyseren. Ook is transplantatie een stuk goedkoper dan lange tijd dialyseren.

Bron(nen):