maandag, 28 september 2020

Kaaskiezen groeiend probleem onder kinderen

Steeds meer kinderen kampen met kaaskiezen. Dat blijkt uit een proefschrift van kindertandarts Marlies Elferink, meldt RTL Nieuws.

Kaaskiezen worden zo genoemd, omdat ze de kleur hebben van kaas. Meestal treden ze op bij de eerste grote kiezen. Op deze kiezen zitten plekken waarvan het glazuur minder hard is. Hierdoor zijn ze niet alleen gevoeliger voor gaatjes, maar kunnen ze ook afbrokkelen door gaatjes. Ook warm en koud drinken is vaak pijnlijk.

Oorzaak onduidelijk
Het is niet duidelijk waardoor kaaskiezen ontstaan. Wat wel bekend is dat de afwijking al ontstaat bij de aanleg van het melkgebit in tweede helft van de zwangerschap tot en met het eerste levensjaar. Kaaskiezen kunnen zowel in het melkgebit als in het volwassen gebit voorkomen.

Bij 5 tot 10 procent van de kinderen komen kaaskiezen in het melkgebit voor. In het blijvende gebit heeft 10 tot 15 procent van de mensen kaaskiezen. Door goed te poetsen en eventueel een tandpasta voor gevoelige tanden te gebruiken kunnen de klachten minder worden. Ook kan de tandarts de kiezen behandelen met fluoride of een speciaal soort tandpasta.

Trefwoorden:
Bron(nen):