Botkanker

Getty Images

Osteosarcoom is een vorm van botkanker.

Het skelet is het frame van het lichaam en het beschermt de inwendige organen. De groei van botten vindt plaats door een proces dat hermodellering wordt genoemd. Gedurende dit proces wordt botweefsel weggevreten of geabsorbeerd door bepaalde botcellen, die osteoclasten worden genoemd. Botcellen van een ander type, osteoblasten genoemd, vullen de door de osteoclasten veroorzaakte leemtes met nieuw botmateriaal.

Osteosarcoom is een vorm van botkanker waarbij osteoblasten in kankercellen veranderen. Deze kankercellen delen zichzelf voortdurend en in een steeds hoger tempo, en vormen daardoor een tumor. De tumoren ontstaan meestal in de metafyse, dat is de groeischijf van niet-verkalkt kraakbeen die het middenstuk en de beide uiteinden van een pijpbot van elkaar scheidt en die bij kinderen verantwoordelijk is voor de groei van de botten.

Osteosarcoom kan in alle botten van het lichaam ontstaan. De aandoening komt echter het meest voor in het dijbeen, het scheenbeen en de bovenarm. De meest voorkomende symptomen van osteosarcoom zijn pijn en zwelling op de tumorplek.

Osteosarcoom treedt het meest op bij jongeren tussen 10 en 20 jaar oud, tijdens de puberale groeispurt. Het risico van osteosarcoom is naar verhouding groter bij mannen en negroïde mensen. Ook kan het risico worden vergroot door in het verleden ondergane bestralingstherapie of door bepaalde erfelijkheidsfactoren. Bij de behandeling wordt doorgaans chemotherapie of een operatieve ingreep toegepast.

Auteur 
  • Redactie