Ileale blaas

Getty Images
 
Het urinestelsel bestaat uit twee nieren, twee urineleiders of ureters, de blaas, en de urineweg of urethra. De nieren voeren afvalproducten uit het bloed af in de vorm van urine. De urine loopt via de urineleiders naar de blaas en wordt van daar uit afgescheiden via de urinebuis.
 
De blaas is vatbaar voor de ontwikkeling van kanker. De meest toegepaste behandeling van invasieve blaaskanker bestaat uit een volledige verwijdering van de blaas, radicale cystectomie genaamd. 
 
Een urostoma-operatie is een operatieve ingreep die wordt uitgevoerd om de afvoer van urine na een cystectomie veilig te stellen. Daarbij wordt een ileale blaas geconstrueerd. 
 
Tijdens deze operatie wordt een deel van de darm, het ileum, verwijderd. Daarvan wordt een buis gemaakt, die als vervanger van de blaas gaat fungeren. Deze zogenaamde ileale blaas wordt in het urinestelsel geïmplanteerd om urine vanuit het lichaam af te voeren naar een urostomazakje. 
 
Er zijn meerdere complicaties mogelijk bij deze operatie. Daar moet voorafgaand aan de ingreep goed over worden gesproken met de arts.
Auteur