HIPEC

Getty Images
Hyperthermische Intraperitoneale Chemotherapie, of HIPEC, is een behandelingsoptie voor mensen met complexe en gevorderde vormen van kanker in de buikholte.
 
Voordat patiënten een HIPEC-behandeling ondergaan, worden zichtbare tumoren in de buikholte operatief verwijderd. Om te beginnen wordt een insnede gemaakt in de buikwand. Artsen beoordelen dan de mate waarin organen zijn aangetast. Deze operatie wordt uitgevoerd met gebruikmaking van verschillende chirurgische technieken om zoveel mogelijk tumoren te verwijderen.
 
Als de tumoren verwijderd zijn, kan de HIPEC-procedure beginnen. Om te beginnen worden temperatuursensoren in beide zijden van de buikwand geplaatst. Dan worden twee instroomkatheters in de onderbuik en twee uitstroomkatheters in de bovenbuik geplaatst. De katheters worden bevestigd aan slangen die zijn bevestigd aan het perfusie-apparaat, dat de temperatuur en de stroom van de chemotherapie-oplossing regelt. Aan de hand van de temperatuursensoren kan het operatieteam de temperatuur van de oplossing in de buikholte in de gaten houden.
 
Vervolgens wordt de buikholte korte tijd dichtgenaaid voorafgaand aan de procedure. Een zoutoplossing wordt via de instroomkatheters toegediend. De oplossing wordt verwarmd tot de gewenste temperatuur (41 à 42 graden Celsius, ongeveer de temperatuur van een warm bad).
 
Vervolgens wordt chemotherapie in twee doses gedurende een periode van 90 minuten aan de oplossing toegevoegd. De pomp van het apparaat brengt de oplossing in de buikholte. De oplossing stroomt terug in het apparaat, wordt opnieuw verwarmd en weer in de buikholte geleid. Deze cyclus wordt gedurende de hele procedure volgehouden. Al die tijd wordt de buikholte zachtjes geschud om te zorgen dat alle oppervlakken van de organen en weefsels in de buikholte volledig worden ondergedompeld. 
 
Aan het einde van de behandeling van 90 minuten wordt de chemotherapie-oplossing uit de buikholte afgevoerd. De buikholte wordt gespoeld met een zoutoplossing. De hechtingen worden verwijderd, de buikholte wordt weer geopend en de temperatuursensoren worden verwijderd. Tot besluit wordt de buikholte opnieuw gesloten. In totaal kunnen de operatie en de HIPEC-procedure 6 à 12 uur in beslag nemen.
 
Overleg met de specialist welke kankertherapie het meest geschikt is voor jouw situatie.
Auteur 
  • Redactie