Longkanker: soort bepaalt behandeling

Kleincellig, niet-kleincellig en mesothelioom

Getty Images

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 10.000 mensen longkanker vastgesteld. Het is de dodelijkste vorm van kanker en behandeling is vaak lastig. Het type longkanker speelt een belangrijke rol bij de keuze voor een behandeling.

Bij longkanker worden verschillende soorten onderscheiden. De belangrijkste zijn kleincellige en niet-kleincellige longkanker. Bij het merendeel van de patiënten is er sprake van het niet-kleincellige type (80 procent). Daarnaast kennen we ook het mesothelioom: longkanker van het long- of borstvlies.

Niet-kleincellig

De niet-kleincellige vorm van longkanker wordt gekenmerkt door vrije grote cellen. Deze vorm van kanker zaait relatief langzaam uit. Hierdoor kan tussen het ontstaan van de tumor en het tijdstip waarop de tumor wordt ontdekt vele jaren liggen.

Bij de behandeling van niet-kleincellige longkanker wordt vaak voor een operatie gekozen. Bestraling is bij longkanker vaak palliatief (verlichtend), maar kan ook onderdeel zijn van een curatieve (genezende) behandeling. Chemotherapie wordt vaak voorafgaand of tegelijkertijd met een bestraling of operatie ingezet.

Kleincellig

In tegenstelling tot niet klein-cellige longkanker verspreidt kleincellige longkanker zich razendsnel door het lichaam. De cellen zijn klein en kwetsbaar en delen bijzonder snel. Vaak is kleincellige longkanker al uitgezaaid voordat er klachten ontstaan.

De behandeling van kleincellige longkanker is anders dan bij niet-kleincellig. In de meeste gevallen wordt er niet operatief ingegrepen, maar wordt er behandeld door middel van chemotherapie en/of bestraling. Vaak is dit alleen nog om het ziekteverloop af te remmen.

Mesothelioom

Longvlieskanker of borstvlieskanker staat ook wel bekend als mesothelioom of asbestkanker. Het is een specifieke kanker veroorzaakt door de inademing van asbest. Asbest bestaat uit heel fijne vezels. Deze kunnen bij inademing in de longen achterblijven en vanuit het longweefsel in het longvlies terechtkomen. Hierdoor kan kanker ontstaan.

Bij patiënten met mesothelioom worden verschillende therapieën toegepast zoals chemotherapie, bestraling, operatie, gentherapie en immunotherapie. Toch zijn de vooruitzichten voor een patiënt slecht. Genezing of langdurige overleving is eigenlijk niet mogelijk.

 

Bron 
  • KWF Kankerbestrijding
  • Longkanker Informatiecentrum