Borstvorming bij jongens

Vrouwelijk hormoon in de puberteit

Getty Images

Bij een groot aantal jongens komt aan het begin van de puberteit enige borstvorming voor. Het is een normaal verschijnsel dat in bijna alle gevallen geheel onschuldig is. De borstgrootte en vorm kan per borst verschillen. Het is begrijpelijk dat jongens zich hiervoor schamen.

In enkele situaties neemt het ontsierende vormen aan. Naarmate de puberteit vordert, neemt de borstgroei af. Het hoogtepunt van de borstvorming ligt tussen de veertien en vijftien jaar.

Oorzaken

De puberteit begint als je lichaam hormonen aan gaat maken. Deze hormonen zorgen voor de stimulatie van de testikels en voor de productie van testosteron. Aan het begin is er bij jongens relatief veel vrouwelijk hormoon aanwezig ten opzichte van het mannelijke testosteron. Het mannelijke hormoon wordt dan alleen ’s nachts geproduceerd en het vrouwelijke hormoon gaat overheersen. Hierdoor komt de borstvorming op gang. Als de productie van het testosteron toeneemt, neemt de borstvorming af. Dit kan enkele jaren duren. Als jongens zich zorgen gaan maken over de grootte en de vorm is de borstvorming op zijn hoogtepunt. Daarna zal de grootte weer afnemen.

Het is voor een arts belangrijk om te weten of de borstvorming aan het begin van de puberteit optreedt. Dat kan hij zien aan de grootte van de testikels, de grootte van de penis en pubesbeharing. Wanneer er borstvorming optreedt bij een jongen zónder dat er puberteitskenmerken zijn, is er een reden om verder naar de oorzaak te zoeken.

Een veel zeldzamere oorzaak is borstvorming zoals je ziet bij het syndroom van Klinefelter.

Diagnose

Als jongens zich met borstvergroting melden bij de huisarts, wil deze weten wanneer de groei is begonnen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de arts kijkt naar gewicht, lengte en puberteitsstadium. Als de arts twijfelt of het om een normale vorm van borstvergroting gaat zal er bloedonderzoek plaatsvinden. Hieruit kan hij de verdeling van hormonen in het bloed lezen.

Behandeling

De gewone borstvergroting die jongens vaak in de puberteit tegenkomen behoeft geen behandeling. De aandoening is onschuldig en gaat vanzelf over.

Als er veel psychische problemen zijn door de borstvorming kan een plastisch chirurg het borstklierweefsel weghalen.

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op

Auteur