woensdag, 28 september 2022

'Lippenbalsem voor kinderen bevat mogelijk gevaarlijke stoffen'

Een groot deel van de lippenbalsems voor kinderen bevat mogelijk gevaarlijke stoffen, waarschuwt de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop. De Nederlandse Consumentenbond vraagt op basis van deze uitkomsten verantwoordelijk minister Bruno Bruins (Medische Zorg) om een onderzoek in te stellen.

Test-Aankoop onderzocht in totaal 21 lippenbalsems waarvan er 15 mogelijk kankerverwekkende stoffen bevatten. De lippenbalsems werden vooral getest op de aanwezigheid van mogelijk kankerverwekkende aromatische koolwaterstoffen (MOAH) en verzadigde koolwaterstoffen (MOSH). Deze stoffen kunnen (goedaardige) gezwellen vormen in lymfeklieren, lever en milt. Test-Aankoop publiceerde een zwarte lijst van de 15 mogelijk gevaarlijke lippenbalsems.  

Alarmerende uitkomsten

De Consumentenbond noemt de uitkomsten van het onderzoek alarmerend. De lippenbalsems, die met hun verpakkingen overduidelijk gericht zijn op kinderen, zijn namelijk - ook in Nederland - te koop bij onder andere Kruidvat, Hema, H&M, Claire's en diverse drogisterijen en supermarkten. Na de Belgische zusterorganisatie, raadt de Consumentenbond ouders en kinderen dan ook af om lippenbalsems te gebruiken die op de zwarte lijst staan.

Nader onderzoek

De bond heeft verantwoordelijk minister Bruins van VWS gevraagd om nader onderzoek te doen naar de producten die hier in Nederland verkrijgbaar zijn en naar (het ontbreken van) informatie over schadelijke stoffen op de verpakking en in de ingrediëntenlijst. Daarnaast heeft de consumentenorganisatie aan de minister gevraagd zich in te zetten voor een aanscherping van de Europese regelgeving voor deze producten. In de cosmeticawereld zijn geen duidelijke Europese normen vastgelegd voor deze stoffen.

Bron(nen):
  • ad.nl