Mijn kind heeft zweertjes

Herpesinfectie in of bij de mond

Getty Images

Herpesvirussen komen erg veel voor en kinderen lopen deze infectie daarom makkelijk op. Een gevolg van het herpesvirus is zweertjes: pijnlijke wondjes in de mond.

Vooral jonge kinderen (onder de 5 jaar) hebben veel last van zweertjes. Ze durven vanwege de pijn niet meer goed te slikken en laten hun speeksel lopen. Eten en drinken doet zeer, waardoor er een kans bestaat op uitdroging.

Wat zijn zweertjes?

De medische term voor zweertjes in de mond is gingivostomatitis of herpetische stomatitis. Het is een infectie van het mondslijmvlies door een virus en het is iets anders dan aften. Zweertjes worden, net als een koortslip, veroorzaakt door het herpes simplex type 1 virus (HSV).

Welke klachten heeft een kind met zweertjes?

Als je kind last heeft van zweertjes, verschijnen er op de binnenkant van zijn lippen en wangen meerdere kleine blaasjes. Deze blaasjes gaan makkelijk stuk en laten dan een klein zweertje achter. Deze zweertjes zien eruit als aften. Het verschil met aften is dat deze zweertjes in een grote hoeveelheid aanwezig zijn, terwijl er meestal maar een enkele afte in de mond zit.

Het mondslijmvlies en het tandvlees doet pijn, is rood en kan makkelijk bloeden. Soms breidt de infectie zich ook uit op de huid rondom de mond. Kinderen met zweertjes voelen zich niet lekker. Ze zijn hangerig, lusteloos en/of geïrriteerd. Ze willen niet eten of drinken. Soms doet het slikken zo'n zeer dat ze hun speeksel niet doorslikken maar starten met kwijlen. Je kind kan koorts hebben, maar deze koorts is niet hoog.

Wat is de oorzaak van zweertjes?

Deze infectie van het mondslijmvlies wordt door het herpes simplex type 1 virus veroorzaakt. De incubatietijd (tijd tussen infectie en het ontstaan van verschijnselen) is twee tot zeven dagen.

Als de infectie terugkeert, ontstaan er vooral plekjes op de huid en niet meer in de mond.

Behandeling

De behandeling van zweertjes bij kinderen is vooral gericht op het voorkomen van uitdroging. Het helpt vaak om kleine hoeveelheden koude drankjes, yoghurt of vla te geven. Een goede pijnstiller, zoals een zetpil of een kinderparacetamol, helpt tegen de pijn en voorkomt dat je kind te veel last heeft. Pijnstillers en koud eten verzachten de zweertjes en zorgen ervoor dat je kind niet nog meer last krijgt van de zweertjes.

Het duurt een paar dagen voordat een hoogtepunt is bereikt. De zweertjes zijn dan niet meer zo actief en de pijn vervaagt.

Dit artikel is goedgekeurd door Carole Lasham, algemeen kinderarts in het Tergooi Ziekenhuis te Blaricum. Haar aandachtsgebieden zijn longziekten en allergie, maar ze heeft ook veel ervaring met huilbaby's en kennis over het Downsyndroom.

Auteur