Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 27 mei 2017

Aften in je mond

Pijnlijke zweertjes

Aften zijn pijnlijke zweertjes in je mond. Zij hebben een doorsnede van drie tot vier millimeter. De plekjes zijn grijswit of geel met een rode, ontstoken rand. Meestal ontstaan aften uit kleine blaasjes.

Aften kunnen zich overal in je mondholte nestelen: op het tandvlees, aan de binnenkant van de wangen, op het verhemelte, op de lippen en zelfs op het puntje van de tong.

Oorzaak van aften

20 procent van de volwassenen heeft er geregeld last van, anderen worden er nooit mee geconfronteerd. Slechts in 10 procent van de gevallen kan een oorzaak worden aangewezen. Sommige onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen het ontstaan van aften en tekorten aan vitamine C, vitamine B12, foliumzuur en ijzer.

Andere mogelijke oorzaken

Vast staat dat de zweertjes goed gedijen bij stress en vermoeidheid. Het is dan ook geen toeval dat studenten er in examentijd vaak door geteisterd worden. Ook mensen met darmaandoeningen zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn en coeliakie ontwikkelen vaak aften. En wanneer je hormoonhuishouding overhoop ligt, zoals tijdens de menstruatie, steken aften de kop op.

Toch bestaat er geen zekerheid over het hoe en waarom van aften. Sommigen beschouwen aften als allergische reacties op conserveermiddelen, kleurstoffen of dierlijke eiwitten, of als gevolg van te pikante maaltijden. Wetenschappelijk ondersteund zijn die beweringen echter niet.

Behandeling van aften

Kleine aften verdwijnen meestal vanzelf na één tot twee weken. Als ze vaker voorkomen dan de gemiddelde drie keer per jaar, erg veel pijn doen, of groter zijn dan één centimeter, kun je beter even langsgaan bij de huisarts. Wees voorzichtig met het langdurig gebruik van mondspoelingen die alcohol bevatten. Alcohol kan bij veelvuldig gebruik het mondslijmvlies beschadigen.

Aften voorkomen

Om het krijgen van aften proberen te voorkomen kun je het beste zorgen voor een goede weerstand. Eet gezond en gevarieerd en slaap en beweeg voldoende. Ook een goede mondhygiëne is heel belangrijk om ontstekingen te voorkomen. Je tandarts en/of mondhygiënst kan je hierover informeren.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

8 Comments

Door Karlijn (niet gecontroleerd) op vr, 04/07/2017 - 11:28

Heb jaren chronisch last gehad van grote aften in mijn mond. Erg vervelend. Sinds ik ben gestopt met de anticonceptiepil zijn ze niet meer teruggekomen. Aanrader voor iedereen

Door Maria (niet gecontroleerd) op ma, 05/30/2016 - 13:02

Heb vaak aften door enzymentekort. Gekocht bij De Tuinen een potje Enzymencomplex voor betere spijsvertering en mondmilieu. Nu minder pijn en de aft is aan het genezen. Bij oudere mensen worden vaak te weinig enzymen aangemaakt. Kan natuurlijk ook bij jonge mensen.

Door Hans (niet gecontroleerd) op za, 02/20/2016 - 11:37

vermijdt chocola, mosterd en walnoten

Door Ziva (niet gecontroleerd) op vr, 11/13/2015 - 15:17

Hoi Kristel, ik las net jouw tip over honing en ga 'm uitproberen. Ben zeer benieuwd!

Door Kristel K (niet gecontroleerd) op di, 09/01/2015 - 09:12

Ik had vrij regelmatig last van enorm grote aften. Voor mij is honing een wondermiddel gebleken! Als ik een aft voel opkomen, smeer ik deze 2 keer per dag in met honing. Dit zorgt er bij mij voor dat de aft zich niet doorontwikkeld en niet pijnlijk wordt.

Door Brigitte (niet gecontroleerd) op di, 09/01/2015 - 08:09

Ik kan helaas geen penicilline verdragen . Krijg daardoor de hele mond vol met aften. Middeltje bij dokter gehaald.

Door antoon pepermans (niet gecontroleerd) op ma, 08/31/2015 - 12:32

Had vroeger altijd aften,vanalles geprobeerd tot iemand mij zei:probeer eens tanden te poetsen met fijn zout;
Op een paar dagen was ik er vanaf,t'is simpel ,oorzaak van aften zijn
bacterien die leven van zoetigheden.

Door Mirjam Bakker d... (niet gecontroleerd) op do, 03/12/2015 - 14:13

Voeding, supplementen en aften. Er is zeker wat aan te doen. Lees het boek Voeding en mondgezondheid, met wetenschappelijke onderbouwing!