dinsdag, 11 mei 2021

'Koken gaat ten koste van bewegen'

Bij mensen die op een dag een gezonde maaltijd willen koken en willen sporten, gaat het een vaak ten koste van het ander. Dat blijkt uit onderzoek van de Ohio State University.

Als je tien minuten meer tijd besteedt aan het bereiden van je maaltijd, is de kans groot dat je tien minuten minder beweegt. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen, vrijgezellen als getrouwden en mensen met èn zonder kinderen.

Onderzoek
De onderzoekers bestudeerden gegevens van meer dan 112.000 Amerikanen die gedurende 24 uur al hun activiteiten bijhielden. De mannen in het onderzoek besteedden gemiddeld 17 minuten aan het bereiden van voedsel, bij de vrouwen was dit 44 minuten. Bewegen deden de mannen gemiddeld 19 en de vrouwen 9 minuten.

Gedrag
"Als mannen en vrouwen meer tijd in de keuken doorbrengen, neemt de kans af dat ze ook zullen bewegen", vertelt onderzoeker Rachel Tumin. "Het lijkt erop dat het ene gedrag het andere vervangt." Daarom is het volgens Tumin ook belangrijk dat gezondheidsaanbevelingen de verschillende gedragingen combineren in plaats van los van elkaar zien. "Stel dat volwassenen gemiddeld 45 minuten per dag hebben voor gezond gedrag, moeten we er voor zorgen dat ze die 45 minuten optimaal gebruiken."

Tumin presenteerde de resultaten van het onderzoek op de jaarlijkse bijeenkomst van de Population Association of America in New Orleans.

Bron(nen):