dinsdag, 17 mei 2022

Ervaar de helende werking van de natuur

Balsem voor lichaam en ziel

Lucht, water, bodem en klimaat zijn de hoekstenen van gezonde recreatie. Dat hebben de Duitsers goed begrepen. Het is dan ook niet voor niets dat onze Oosterburen zo'n lange kuurtraditie hebben. Want even afstand nemen van het dagelijks leven, zorgeloos uren doorbrengen in de natuur en tegelijkertijd goed doen voor je gezondheid – wat is er mooier en ontspannender?

Tijd doorbrengen in de natuur is voor iedereen goed. Maar tijd doorbrengen in de Duitse natuur is zelfs nog beter. Want als je bij onze Oosterburen door het bos wandelt de aardse geuren opsnuift, of als je tijdens een wandeling die zuivere berglucht inademt dan voel je gewoon dat je je longen een plezier doet en valt de stress meteen van je af. En als je dit combineert met een bezoek aan een Duitse spa, dan genieten lichaam en geest natuurlijk dubbel. Dus wat let je om een lang weekend of weekje Duitsland in een Duits kuuroord te boeken? Zeker nu Duitsland vanwege de tweehonderste geboortedag van Sebastian Kneipp het hele jaar in het teken van German.Spa.Tradition staat is kuren bij de buren een goed idee.

Fijne wellness-aanbiedingen

Kuren bij onze oosterburen is altijd een goed idee. Wij selecteerden vier wellness-aanbiedingen om extra voordelig te genieten. Doe er je voordeel mee!

Hoewel de naam kuuroord misschien een beetje oubollig klinkt, is dat zeker niet het geval. Bezoekers zijn vooral mensen die met gezondheid, ernergie en geluk bezig zijn. Ze willen dingen beleven, lekker en gezond eten en drinken, sporten en geestelijk tot rust komen. Dat is nou het mooie aan wellness, dat draait om welbevinden en vitaliteit. Zowel op het gebied van ontspanning als inspanning vind in en rondom zo'n kuuroord alles, zodat je je aan het einde van de dag als herboren voelt.  

Grote rijkdom aan natuurlijke remedies

Duitsland heeft een overvloed aan minerale en thermale bronnen. En ook modder, pekel, zwavel en kruiden hebben therapeutische eigenschappen. Je vindt in ons buurland dus niet voor niets meer dan 350 gecertificeerde spa's en kuuroorden. Er zijn kuuroorden aan de kust, badplaatsen met bad- en drinkkuren, klimatologische kuuroorden en Kneipp-kuuroorden, evenals minerale en modderspa's.  De status kuuroord is niet voor iedere stad zo maar weggelegd, want er gaat een zeer strenge procedure aan vooraf voordat je een officieel keurmerk van de Duitse Spa Association krijgt. Zo wordt de kwaliteit van het (zee)water en de luchtkwaliteit onderzocht en vastgesteld dat het aan de eisen voldoet voor een heilzame werking. De kennis van de helende krachten van water is overigens zo oud als de beschaving. Het is niet voor niets dat de huidige thalassotherapie op basis van zeewater een oude Griekse naam draagt. En de Romeinen vestigden zelfs thermale baden en spa's,bijvoorbeeld in de huidige Wiesbaden, Aken en Baden-Baden.

Rustgevend warm thermaal water

In Duitsland wordt grondwater met een temperatuur van ten minste tweegraden thermisch water genoemd. Wat mensen intuïtief begrepen in de oudheid is nu overigens wel wetenschappelijk onderbouwd: thermaal water bevat opgeloste zouten en vaak ook mineralen. Het ontspant, stimuleert de bloedsomloop en heeft een positief effect op reuma, gewrichtsaandoeningen en allergieën. Borrelende waterdruk draagt ook bij aan het therapeutische effect: het ontspant de spieren en verlicht de gewrichten. En wat is er aangenamer dan genieten van water, pekel en stoombaden in het thermale bad?   

Heide en modder – gezonde minerale hulpbronnen

Ook heide en natuurlijke modder zijn rijk aan mineralen. Deze minerale bronnen hebben een ontstekingsremmend effect en bevorderen de bloedcirculatie, ontspannen spieren en gewrichten en hebben ook een pijnstillend effect. Echte allrounders die net zo effectief zijn voor huidziekten zoals neurodermatitis en psoriasis als voor reuma en artrose. Ze ontspannen spieren en gewrichten, hebben een verzachtend effect en versterken het immuunsysteem. Neem je een modderpakking, dan worden de gunstige componenten extra intensief geabsorbeerd. En dankzij hun warmte zijn deze pakkingen ook extreem ontspannend.

Fijn bosbaden

Naast de verschillende therapieen die in het kuuroord zelf worden aangeboden, is ook de natuurlijke omgeving van de meeste spa's bijzonder therapeutisch. Lucht-, water-, zon-, wind- en temperatuuromstandigheden creëren een klimaat dat het immuunsysteem versterkt, de gevoeligheid voor infecties vermindert en over het algemeen gunstig is voor je gezondheid. Het zout- en jodiumgehalte in de lucht is een zegen voor de luchtwegen en maakt een strandwandeling niet alleen leuk, maar ook extra gezond. Zeker als je dat op blote voeten doet, zoals Sebastian Kneipp al aanbevool. Maar niet alleen de kust doet je goed, ook de Duitse bossen zijn een paradijs voor natuurliefhebbers en fervente wandelaars. Mooie bijkomstigheid: dankzij de samenstelling van hun boompopulatie produceren ze ook veel zuurstof.  Je ademt in de Duitse bossen dus bijzonder zuurstofrijke lucht in. Dit stimuleert de bloedsomloop en maakt het hoofd leeg. Naast wandelpaden hebben deze geneeskrachtige bossen ook speciaal gecreëerde meditatieplekken en fitnesspaden. Tijd om lekker te 'bosbaden' en je hoofd leeg te maken dus!