dinsdag, 17 mei 2022

Baden-Württemberg: dé wellness-provincie van Duitsland

Ontspanning en bijzondere natuur staan centraal

Het Duitse Baden-Württemberg zal velen bekend in de oren klinken. De deelstaat grenst aan Frankrijk en Zwitserland en is bij het grote publiek vooral bekend door Het Zwarte Woud en het Bodenmeer. Cultuurhistorisch is er in Baden-Württemberg veel te bewonderen; denk aan grotten, kastelen en wijngaarden. Maar met maar liefst 56 kuuroorden, is deze deelstaat ook met recht dé wellness-provincie van Duitsland te noemen.

Mooie kerken, kloosters en kastelen trekken jaarlijks duizenden toeristen naar de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Maar ook voor een fijne wellnessvakantie kun je prima in deze prachtige provincie terecht. In de maar liefst 56 kuuroorden die deze deelstaat telt wordt de natuurlijke geneeskracht van water, aarde en lucht ingezet en kunnen mensen even wegvluchten van de stress, hectiek en luchtvervuiling van de grote steden. (op deze Duitse site vind je alle kuuroorden verzameld). Duitsland staat het hele jaar in het teken van German.Spa.Tradition, dus het is een goed moment om te gaan.

Fijne wellness-aanbiedingen

Kuren bij onze oosterburen is altijd een goed idee. Wij selecteerden vier wellness-aanbiedingen om extra voordelig te genieten. Doe er je voordeel mee!

De kuuroorden van Baden-Württemberg liggen in een prachtige landelijke omgeving. Je geniet er van frisse lucht, geurende bossen en eeuwenoude moerassen. De natuur wordt ingezet in thermale bronnen, moddertherapie, ademhalingsoefeningen in een zoute omgeving of tijdens een wandeling in het heilzame klimaat. Van kneipptherapie tot privé-spabehandelingen - de plaatselijke specialisten bieden precies dat programma aan waar jij behoefte aan hebt. Ontspanning, natuur en een betere gezondheid gaan hier hand in hand.

Blotevoetenpad

Zoals gezegd kun je in Baden-Württemberg prima terecht voor een wellnessvakantie. Vaak bestaan deze arrangementen uit een vakantie tussen de wijngaarden, met een breed scala aan recreatiemogelijkheden. In het kuuroord Schönborn  in de Rijnvlakte bijvoorbeeld, kun je terecht voor een zoutbehandeling, maar vooral ook om de natuur in te trekken. Natuurlijk genieten doe je ook op de wijnhellingen rondom Bad Schönborn tijdens een rondleiding met een wijnexpert. Daarna kun je de heerlijke wijnen proeven die net gebotteld zijn. Of geniet van een zout thermaalbad of in de zoutgrot, terwijl je naar een klankschaalceremonie luistert. Maar je kunt ook gratis gebruikmaken van de vele wandelpaden en het uitgestrekte park met blotevoetenpad.

In je eigen bed slapen en in de thermen baden

Verder naar het zuiden ligt kuuroord Bad Krozingen, prachtig gelegen tussen de wijngaarden aan de rand van het Zwarte Woud. Slechts een paar meter van de Vita Classica Therme met diverse ontspanningsmogelijkheden en privé-spa’s, ligt een van de 'Mein-Thermen'-camperplaatsen. Vanaf de camperplaats bij de Rebberg ben je in een paar minuten midden in de natuur en in de Vita Classica Therme. Deze heeft speciale aanbiedingen voor kampeerders onder het motto 'in je eigen bed slapen en in onze thermen baden'. Bad Krozingen heeft bovendien een divers aanbod voor de 'bosbaders' onder ons. Het 'Waldbad'-pad met informatieborden, banken en boshutten maakt een wandeling in het bos extra aantrekkelijk. Er zijn speciale wandelingen onder leiding van een gids en je voelt er snel het kalmerende, ontspannende en geneeskrachtige effect van de natuur.  

Oase van groen

Rond de Titisee en Schluchsee in de hogere delen van het Zwarte Woud ervaar je de klimaatvoordelen van een hooggelegen gebied. Ook hier zijn veel wandelroutes. Vooral op de toppen ervaar je de heilzame werking van de frisse lucht in dit bergklimaat. Bovendien heb je een prachtig uitzicht over het Zwarte Woud. Een oase van groen gecombineerd met watervallen te midden van bergen. De Heimat van de koekoeksklokken en de schwarzwalderkirschtorte kun je ook ontdekken tijdens een rondje peddelen op de meren.

Zoutkuren

In Bad Dürrheim ruik je als het ware de zilte zeelucht. Dit kuuroord op de hoogvlakte de Baar staat bekend om zijn zoutkuren. Het biedt een perfecte mix voor een actieve vakantie in de natuur en weldadige ontspanning in een zoutwaterbad, de Dode-Zeezoutgrot en het gradeerhuis. Hier waait de zeelucht in je gezicht. Na je bezoek aan zee hoef je niet ver te lopen om in het kuurpark bij Sebastian Kneipp, de 'waterdokter' te komen. Treed in zijn
sporen in de kneippfaciliteiten, in de geurige kruidentuinen en lees over zijn ideeën op de vele informatieborden. Want Bad Dürrheim is ook een kneippkuuroord, waar je de vijf pijlers van Kneipp kunt ervaren.

De mooiste wandelroute van Duitsland

De Schwäbische Alb is dat net zo schilderachtig als het Zwarte Woud. Deze regio leent zich ook voor een vakantie in de natuur. Vooral wandelaars en fietsers komen hier aan hun trekken. Op de Grafensteigen rond het kuuroord Bad Urach liggen vijf premiumwandelroutes. Wie hier de wandelschoenen aantrekt, komt door twee door de UNESCO beschermde gebieden: het biosfeerreservaat en het Geopark Schwäbische Alb. Het premiumwandelpad Wasserfallsteig is in 2016 verkozen tot de mooiste wandelroute van Duitsland. Op deze tocht ontdek je de Uracher waterval en geniet je van prachtige vergezichten. Wat maakt de tour zo speciaal? Het zijn de contrasten tussen het dal en de hoogvlakte, tussen schaduw en licht, tussen bos en weiden, de nabijheid en de verte, de smalle gedeeltes en de uitgestrektheid, de rust en de inspanning, de vlakte en de heuvels en tussen het water en de aarde.

Baden onder de sterrenhemel

In Oberschwaben. Daar sta je oog in oog met het zwarte goud – het veen. Het moeras en de rietvelden rond Bad Wurzach, Bad Waldsee en Bad Buchau zijn ware natuurwonderen en de habitat van vele dieren en planten. Tussen de rietvelden van Bad Wurzacher maak je een prachtige wandeling en breng je een bezoek aan de expositie 'Moor Extrem', die de flora en fauna dichterbij brengt. Een fenomeen dat door het veen is ontstaan, is het Wackelwald in Bad Buchau: het bos veert mee bij elke stap die je zet. Je kunt het veen niet alleen bekijken en er overheen wandelen, je kunt er zelfs in baden. De geneeskrachtige, verwarmende werking van een modderbad is een bijzondere ervaring. Van top tot teen bedekt met modder kun je heerlijk ontspannen. Heel speciaal is ook het baden onder de sterrenhemel.

Nog verder naar het zuiden bereik je de oever van het Bodenmeer en het enige kneippkuuroord in Baden-Württemberg Überlingen. De tuinstad aan de oever van het Bodenmeer heeft, naar men zegt, de langste promenade van het meer, en trekt in 2021 bezoekers met de Landesgartenschau. Vijf thematuinen maken de tuinstad nog rijker aan bloemen en planten. Een highlight zijn de drijvende tuinen die als kleine eilandjes in het Bodenmeer voor anker liggen. Liefdevol aangelegde tuinen en perken, geurende bloemen en kruiden en natuurlijk uitzicht op het prachtig blauwe Bodenmeer.

Overnachten in een wijnvat

Ook een aanrader is  Bad Mergentheim, gelegen in het lieflijke Taubertal vlak bij de Romantische Straße. Het is een van de mooiste kuurparken in Duitsland en je kunt er heerlijk relaxen. Hier geniet je van waterloopjes en thematuinen en proef je geneeskrachtig water uit drie verschillende bronnen die zich direct bij de fonteintempel bevinden. Een groot netwerk van wandel- en fietspaden is geschikt om de streek te verkennen. Een bijzondere ervaring is een overnachting in een wijnvat. Of als je durft, kun je in een tent slapen met uitzicht op Europa's grootstewolvenroedel.

En wat hebben al deze plaatsen gemeen? Verleden en heden, natuur en cultuur, gezondheid en wellness worden er op een aangename manier met elkaar verbonden.Je kunt er overal tot rust komen. Geteste kwaliteitscriteria geven de stadjes een predicaat, bijvoorbeeld zoutkuuroord, luchtkuuroord, kuuroord met geneeskrachtige bronnen, kneippkuuroord etcetera. Maar welk predicaat ze ook hebben, ze beloven allemaal één ding - hier staan ontspanning en bijzondere natuurervaringen centraal.