Adem in, adem uit: even de batterij opladen

Lekker de Duitse natuur in

vrouw aan het mediteren
©DZT/Christoph Jorda; ©DZT/Jens Wegener; ©DZT/Florian Trykowski; Adobe Stock/Yakobchuk Olena

We vergeten nog wel eens hoe belangrijk goed ademen is voor je gezondheid. Zo vermindert het stress en verlaagt het je hartslag. In Duitsland weten ze daar alles van, want daar vind je speciale klimaatkuuroorden en spa's, waar de lucht extra zuiver is. En als je er dan toch bent: maak dan een fijne wandeling of doe mee aan een yoga-sessie. Er is geen betere manier om je batterij weer helemaal op te laden.

Er is weinig lekkerder dan de natuur in. Het is gewoon goed om schone lucht diep in je longen te zuigen - tijdens het wandelen, hardlopen of yoga. Diep en bewuster ademen verlaagt de hartslag, vermindert stress en verhoogt je welzijn. In zuivere lucht, in het bos, aan zee of in de bergen is diep ademhalen extra gunstig voor je gezondheid. En laat dat nu precies zijn waar Duitse klimaatkuuroorden - ook wel luchtkuuroorden genoemd - zich bevinden: in gebieden waar lucht en klimaat optimaal zijn.[ITEMADVERTORIAL]

Lekker het bos in

Duitsland is heel divers en biedt talloze mogelijkheden voor buitenactiviteiten. Denk aan hardlopen langs een meer of een fijne yogasessie. Sporten in de frisse lucht is niet alleen gezond - je wordt er ook blij van. Niet zo'n zin om heel actief te bewegen? Dan ga je toch voor een mooie boswandeling? Wandelen in het bos houdt je gezond, maakt je gelukkiger en gaat stress te lijf. Niet voor niets wordt 'bosbaden', oftewel shinrin-yoku, in Japan al ruim dertig jaar aanbevolen door de overheid. En Duitsland bezit er de bossen voor.

Getty Images

Bosbaden is overigens meer dan zomaar wat kuieren door het bos; je gebruikt al je zintuigen. Je ziet en ruikt de bomen en planten, voelt de grond onder je voeten, hoort de bladeren ritselen in de wind. Vogels fluiten, bladeren en dennennaalden verspreiden een frisse, kruidige geur. Het is heerlijk om deze lucht tot diep in je longen te zuigen. Oftewel: je maakt weer echt contact met de natuur. Uit onderzoek blijkt dat dit niet alleen een goed middel is om stress te reduceren; ook je bloeddruk gaat er van omlaag en je geheugen en je immuunsysteem en luchtwegen krijgen een gezonde boost. Eigenlijk is het een soort mindfulness in de natuur. Combineer het met ademhalingsoefeningen en meditatie en je hebt extra profijt van je bosbad. Bij ademhalingsoefeningen wordt de adem gericht gestuurd, bij meditatie de aandacht - en beide werken ontspannend.

Meditatie en ademtherapie

Over meditatie gesproken: in diverse Duitse kuuroorden en spa's worden meditatiecursussen aangeboden. Daarbij leer je onder andere steeds dieper en bewuster te ademen. Dat vergt oefening, maar is het waard: meditatie versterkt het concentratievermogen en ontspant. Wie regelmatig mediteert, bevordert de innerlijke balans en vergroot de weerstand tegen stress. Ademhalingsoefeningen verhogen je welbevinden en vitaliteit en als je het eenmaal goed aangeleerd hebt, vormen ze een ontspanningstechniek die je overal kunt toepassen. Diep, bewust ademhalen zorgt dat je lichaam meer zuurstof ontvangt, waardoor je hartslag vertraagt, stress vermindert en je algemene gezondheidstoestand verbetert.

Getty Images

Je kunt ook kiezen voor gerichte ademhalingstherapie. Door langdurig verkeerd en gespannen ademen kunnen namelijk allerlei klachten ontstaan, waaronder een gevoel van benauwdheid, veelvuldig zuchten, hartkloppingen, tintelingen in de vingers of duizeligheid. Tijdens ademhalingstherapie leer je met je ademspanning om te gaan kom je tot een ademhaling die beter bij je past. Deze therapie, inclusief inhalatie, wordt aanbevolen voor aandoeningen van de luchtwegen. Veel spa's zijn hierin gespecialiseerd en bieden pekel- of - als onderdeel van thalassotherapie - inhalaties van zeewater. Ademtherapie wordt vaak gecombineerd met ontspanningsoefeningen, meditatie, qigong of yoga. Veel mensen met chronische bronchitis, astma, COPD of andere luchtwegaandoeningen hebben er baat bij.

Zonnegroet op het strand

Wil je bewust ademen combineren met bewegen en strekken? Dan is een wellnessvakantie een goede gelegenheid om je yogamat uit te rollen. Yoga houdt je spieren soepel, vergroot je longcapaciteit en heeft een positief effect op je concentratievermogen. Duitsland heeft yogalocaties in alle soorten en maten waar je als beginner en als gevorderde yogi terecht kunt. Je kunt er simpelweg rekken en strekken, maar gezonde voeding en ontspanning horen er natuurlijk ook bij en maken van je verblijf echt een gezonde vakantie. En een ochtendgroet met uitzicht op het bos, de zee of de bergen is extra goed voor je humeur. Misschien is het zelfs wel het begin van een nieuwe, meer bewuste leefstijl.

Getty Images

En het houdt niet op bij yoga, want de Duitse natuur leent zich natuurlijk bij uitstek voor een mooie (berg)wandeling of fietstocht door de omgeving. Voor die laatste hoef je je eigen fiets niet mee te nemen, want de meeste kuuroorden bieden de mogelijkheid om een (elektrische) fiets te huren. Zo zie je beduidend meer van de omgeving en het is nog goed voor je conditie ook. Er zijn ook verschillende thema- en rondreizen te boeken, als je ontspannen kuren wilt combineren met een wat actievere vakantie.  

Getty Images

 

Auteur