maandag, 21 juni 2021

Kwart denkt dat antibiotica helpen bij hoest

BAARN - Een kwart denkt dat antibiotica helpen tegen hoesten, verkoudheid en griep. Maar antibiotica hebben vaak geen nut bij luchtwegklachten, omdat ze meestal door een virus worden veroorzaakt.

De Health Protection Agency vroeg 1800 mensen naar hun antibioticagebruik. 10 procent bewaart overgebleven antibiotica en gebruikt deze op eigen initiatief bij een nieuwe ziekte. Onderzoeker dr. Cliodna McNulty zegt dat dit gevaarlijk is en antibioticaresistentie in de hand werkt.

Antibioticaresistentie
"De meerderheid kan de symptomen van griep of verkoudheid verlichten met huismiddeltjes van de drogist. Het is bewezen dat hoe vaker je antibiotica gebruikt, hoe groter de kans is dat je resistent wordt voor antibiotica. Ook loop je risico op antibiotica-gerelateerde diarree.”, aldus McNulty.

Zorgverleners
Volgens de Health Protection Agency zouden zorgverleners niet in moeten gaan op de vraag van patiënten naar antibiotica bij aandoeningen waar antibiotica nauwelijks effect op hebben. Maar liefst 97 procent van de ondervraagden kreeg antibiotica voorgeschreven als ze erom vroegen. Ook als het eigenlijk geen zin had.

Bron(nen):