donderdag, 16 september 2021

Antibioticakuur bij longontsteking kan korter

Genoeg is genoeg. Met die drie woorden vat internist Jan Prins, werkzaam bij Academisch Medisch Centrum (AMC), een publicatie in het British Medical Journal samen. De boodschap: bij een longontsteking volstaat vaak een antibioticakuur van drie dagen, in plaats van de thans gangbare zeven tot tien dagen. Dat blijkt uit een klinische multi-center trial van het AMC en acht andere Nederlandse ziekenhuizen.

Driekwart van alle antibiotica wordt voorgeschreven aan patiënten met een longontsteking of andere luchtweginfecties. De meeste (huis)artsen geven in zo'n geval een kuur van zeven à tien dagen, maar dat blijkt meer gewoonte dan wijsheid. Een kortere kuur voorkomt niet alleen onnodig medicijngebruik, maar verkleint ook het risico op de zo gevreesde antibiotica-resistentie.

Wat is dan wél de beste behandeling voor longontstekingen? Daarvoor bestond tot nu toe geen gedegen wetenschappelijk bewijs. Dankzij de afdeling Inwendige Geneeskunde van het AMC lijkt dat te veranderen. Volgens arts-onderzoekers Rachida el Moussaoui en Jan Prins is een kuur van drie dagen genoeg. Althans, als een patiënt met een longontsteking in die periode voldoende is hersteld kan het lichaam vervolgens zélf de boel opknappen zonder hulp van antibiotica. Dat baseren beide AMC'ers op een klinische trial onder bijna 120 patiënten, waarvan zij de resultaten samen met collega's publiceerden in het British Medical Journal.

Prins: "Volgens ons hoeft zo'n kuur slechts drie dagen te duren. Dan zijn de bacteriën dood, en dode bacteriën kunnen niet meer resistent worden. Sterker nog: hoe minder antibiotica er overall in de samenleving worden gebuikt, des te minder resistentie er ontstaat. Met een antibioticakuur die vijf dagen korter is valt dus veel winst te boeken. Maar let op: alléén voor longontstekingen, en alléén als die niet te ernstig zijn," benadrukt Prins. "Als je bij agressievere infecties na drie dagen stopt met antibiotica, komt een patiënt gegarandeerd in de problemen."

 

Bron(nen):