Antidepressivum helpt tegen opvliegers

Getty Images

BAARN - Opvliegers tijdens de overgang kunnen veroorzaakt worden door afwijkingen in het functioneren van de bloedvaten. Volgens onderzoek van de University of Glasgow kun je deze behandelen met een antidepressivum.

Als je lichaamstemperatuur stijgt, verwijden de bloedvaten onder de huid zich om de warmte kwijt te raken. Je huid wordt rood en je gaat zweten. Bij vrouwen met opvliegers gebeurt dit spontaan. Meer dan 75 procent van de vrouwen die in de overgang zitten, kampt met opvliegers.

Bloedvaten
Volgens Mary Ann Lumsden van de University of Glasgow hebben patiënten met ernstige opvliegers een afwijking in de functie van de bloedvaten. Ze vergeleek vrouwen met opvliegers met vrouwen die daar geen last van hebben. "De bloedvaten van vrouwen met opvliegers bleken makkelijker te verwijden.", aldus Lumsden.

Resultaten
Als onderdeel van het onderzoek kregen 134 patiënten verschillende medicatie: het antidepressivum venlafaxine, bloeddrukverlager clonidine, hormoontherapie of een placebo. Hormoontherapie hielp bij 75 procent van de vrouwen, maar ook venlafaxine verminderde de opvliegers bij 60 procent. Clonidine werkte maar bij 40 procent.

Serotonine
Het antidepressivum venlafaxine zorgt ervoor dat het gelukshormoon serotonine in de hersenen en bloedvaten een boost krijgt. Lumsden concludeert dat serotonine een belangrijke rol speelt in de functie van de bloedvaten en dat daar nader onderzoek naar gedaan moet worden.

Bron 
  • Daily Mail