Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 23 juni 2017

Atelectase

Bij atelectase zijn de longblaasjes afwezig of niet goed ontplooid.

Tijdens je ademhaling gaat er lucht via de neus en de luchtpijp naar steeds kleiner wordende luchtwegen, de bronchiën. De bronchiën vertakken zich in nog kleinere doorgangen, de bronchioli, en uiteindelijk in heel kleine trosjes dunne, tere zakjes, de longblaasjes (medische benaming: alveoli).

Soms kunnen de bronchiën en bronchioli verstopt raken waardoor de luchtdoorstroming wordt geblokkeerd. Hierdoor kunnen de longen, of delen ervan, ineenklappen. Deze aandoening wordt atelectase genoemd. Zo'n blokkade kan door verschillende oorzaken ontstaan: vreemde indringers in de luchtwegen, druk door borsttumoren, vastzittend sputum of slijm of andere longafwijkingen. Atelectase kan ook het gevolg zijn van operaties waarbij voor beademing een slang door de luchtpijp moet worden ingebracht.

De eerste stap bij de behandeling van atelectase is de oorzaak van de obstructie op te heffen. Ook worden extra zuurstof, fysiotherapie voor de borst en antibiotica gebruikt als standaardtherapie. In de meeste gevallen herstelt het longweefsel zich.