Borstvorming bij jongens (gynaecomastie): onschuldig?

Getty Images

Ik zit al drie maanden met een probleem. Als ik aan mijn borst zit dan gaat het pijn doen. Ik ben al naar de dokter geweest en die zei dat het gyno is. Maar nu zit ik op internet te surfen en dan zie ik dat als het schilferig wordt, je borstkanker kunt hebben? Als ik douche en mijn borst afdroog, zie ik wat huidschilfers.

Jongen van 15

Herman van Tinteren, kinderarts

Gynaecomastie komt bij heel veel jongens op jouw leeftijd voor. Het is een onschuldig iets dat ontstaat omdat bepaalde hormonen nog actief zijn. Het is normaal als het af en toe pijn doet of dat er een jeukerig gevoel aanwezig is. De zwelling bij gynaecomastie zit altijd onder de tepels en komt aan twee kanten voor. Wel doet één kant soms wat meer mee dan de andere. In de borst voel je gladde schijfjes die ook bij druk wel pijnlijk kunnen zijn.

Als je een duidelijke gunaecomastie hebt en er vragen over hebt of bang bent dat het kanker is, dan kan je het beste naar de huisarts gaan. Die kent dit verschijnsel en zal je naar ik verwacht goed verder kunnen helpen. Op de website www.mijnkinderarts.nl kan je er nog wat meer over lezen.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.