zaterdag, 19 juni 2021

Chemotherapie vernietigt hersencellen

Behalve kankercellen, blijkt een chemokuur ook kwetsbare hersencellen te vernietigen. Mogelijk verklaart dat waarom veel kankerpatiënten die op deze manier worden behandeld, last hebben geheugenverlies en (tijdelijke) verlammingsverschijnselen.

Onderzoekers van de Rochester Univeriteit in New York ontdekten de verontrustende bijwerking van het veelgebruikte wapen tegen kanker. Het was wetenschappers al opgevallen dat hersenaandoeningen zoals dementie vaker voorkomen bij mensen die met een chemokuur zijn behandeld, maar een direct verband hadden ze nog niet gelegd.

Uit het onderzoek blijkt dat chemotherapie gemiddeld zo'n 40 tot 80 procent van de kankercellen vernietigd, maar tegelijkertijd ook meer dan driekwart van de kwetsbare hersencellen onherstelbaar kan beschadigen. De hersencellen die getroffen worden, zijn in staat om andere hersencellen te repareren. Na een chemokuur wordt het dus veel moeilijker voor de hersenen om beschadigingen te herstellen.

Toch zeggen de onderzoekers dat kankerpatiënten die momenteel een chemokuur volgen of krijgen voorgeschreven, daar beslist mee door moeten gaan of mee moeten beginnen. De voordelen van de therapie zijn namelijk nog altijd groter dan de nadelen. Weigering van een chemokuur geeft kankercellen namelijk carte blanche om zich door het lichaam te verspreiden, vrijwel altijd met de dood tot gevolg.

Bron(nen):