dinsdag, 7 december 2021

Genezen met stroom

APS Therapy

Plaats elektroden op pijnlijke plaatsen in je lichaam en laat er een hele zwakke (gelijk)stroom door lopen. Dat is simpel gezegd APS Therapy. Sommige mensen zeggen er baat bij te hebben, anderen merken geen enkel effect.

APS pijntherapie maakt gebruik van het nabootsen van je lichaamseigen zenuwimpuls, de zogenoemde actiepotentiaal. APS staat dan ook voor Action Potential Simulation, oftewel: actiepotentiaal nabootsing.

Seintje
In beschadigd weefsel is de overdracht van zenuwimpulsen afgezwakt of geblokkeerd. Door gebruik te maken van nagebootste zenuwimpulsen, zou je de natuurlijke processen daar weer een duwtje in de goede richting kunnen geven.

Energietransport, doorbloeding, pijnbestrijding, wondgenezing, botgroei en ontstekingsremming zouden worden gestimuleerd. De nagebootste actiepotentiaal stuurt dus in feite een soort seintje naar je lichaam om de pijnlijke plekken te genezen.

Behandeling
Voor een behandeling wordt meestal gebruikgemaakt van een zogenaamd APS-apparaat. Dat is een simpel, op batterijen werkend apparaat, dat ongeveer zo groot is dat het in een koffertje voor een boormachine past. Het heeft elektroden die zo dicht mogelijk bij de te behandelen plekken moeten worden aangebracht.

Een behandeling kan in een kliniek plaatsvinden en duurt enkele minuten tot ruim een half uur. Hoe vaak en hoe lang je behandeld moet worden, hangt af van je leeftijd, lichamelijke conditie en aandoening.

Aangeraden wordt om voor een behandeling veel water te drinken en alcohol te laten staan. Een APS-apparaat huren of kopen en  daarmee jezelf behandelen is ook mogelijk. Dat kun je echter beter pas doen na overleg met een therapeut en als je het gevoel hebt dat het voor jou ook echt werkt.

Andere vormen van APS-therapie zijn een onderwaterbehandeling van het pijnlijke lichaamsdeel, een behandeling met oorclips voor mensen met een burn-out en/of slaapproblemen, en het gebruik van een applicator, waarmee grote gebieden zoals je schouders of rug kunnen worden gemasseerd.

Klachten
APS-therapie wordt onder meer gebruikt voor de behandeling van acute en chronische pijn (reumatische artritis, posttraumatische dystrofie, neuralgieën, migraine, fybromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom), maar ook voor ontstekingen, versnelde wondgenezing, versneld herstel van botbreuken en herstel van peesbeschadigingen.

Ook bij multiple sclerose, carpaal tunnel syndroom, whiplash, menstruatieklachten, maag- en darmklachten, jicht, gordelroos, tennisarm en huidaandoeningen (zoals eczeem en psoriasis) zou het helpen.

Risicogroep
Soms kun je APS maar beter niet gebruiken. Mensen met epilepsie of pacemakers vormen een risicogroep. APS kan een epilepsie-aanval verergeren en een pacemaker op hol laten slaan.

Patiënten die bètablokkers of bloedverdunners gebruiken, wordt aangeraden eerst een arts te raadplegen. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen, mensen die lijden aan ondergewicht en kinderen onder de 12.

Vergoeding
Sommige verzekeraars bieden gehele of gedeeltelijke vergoeding van APS Therapy als onderdeel van een aanvullend pakket. Vraag bij je eigen verzekeraar na of jouw polis dekking biedt.

Aanvullende behandeling
Alternatieve geneeswijzen kunnen in bepaalde gevallen verlichting brengen van klachten. Je moet ze echter altijd zien als een aanvulling op reguliere behandelmethoden en niet als een vervanging hiervan. Het stellen van een deugdelijke diagnose door een gediplomeerd arts is in alle gevallen noodzakelijk.

Overleg daarom altijd eerst met je huisarts over de aanpak van je gezondheidsproblemen. Met hem kun je bespreken of en hoe alternatieve geneeswijzen in jouw geval een bijdrage kunnen leveren.