Ouderengeneeskunde: 'Verpleeghuiszorg aan huis werkt goed'

Specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet geeft haar visie op de toekomst

ouderen
Getty Images

De medische wetenschap gaat als een speer. Elk jaar komen er nieuwe medicijnen, behandelingen en inzichten bij. Maar welke gaan echt het verschil maken? Specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet (46) helpt thuis mensen die anders misschien in een verpleeghuis waren opgenomen. Zij heeft een praktijk in Arnhem en Velp. Hoe ziet zij de ouderengeneeskunde?

Zelfstandig wonen lukt ineens niet meer: veel mensen komen in die situatie terecht na een val of een ziekenhuisopname. Maar verhuizen naar een verpleeghuis is niet altijd nodig en kan soms worden uitgesteld. Sinds een paar jaar zijn er bijvoorbeeld specialisten Ouderengeneeskunde die helpen om alles thuis beter te regelen. Het goede nieuws: het kabinet heeft 6 miljoen euro vrijgemaakt om deze dokters meer in te zetten.

Artsen met dit specialisme waren voorheen alleen werkzaam in verpleeghuizen, maar nu werken ze steeds vaker voor mensen die thuis wonen. ­Ester Bertholet is een van de eerste artsen die dat in een zelfstandige praktijk doen, in samenwerking met de huisarts en andere zorgverleners in de wijk.

Bertholet: “We zijn er voor mensen die thuis moeite hebben met de dagelijkse activiteiten. We gaan altijd eerst op huisbezoek om onze ­patiënten goed te leren kennen. We vragen naar hún wensen en behoeften. Zo kunnen we hulp op maat aanbieden. En dat werkt. Belangrijk om te bedenken is dat oplossingen niet altijd overeenkomen met wat het beste is voor de ouderen zelf. Een oudere patiënt had bijvoorbeeld zijn partner verloren en kon zelf niet koken. Je kunt dan een maaltijdservice regelen of in het uiterste geval een diëtist. Maar een gezonde maaltijd is lang niet het enige waar iemand behoefte aan heeft.”

In Bertholets ogen is sociaal contact en zingeving het allerbelangrijkste voor mensen wier gezondheid en fitheid achteruitgaan. “Veel ouderen zijn bang om ‘lastig’ gevonden te worden. Ze durven hun naasten niet altijd om hulp te vragen en verliezen de aansluiting met de wereld. Als familieleden en vrienden ver weg wonen, kun je een netwerk opbouwen in de omgeving. In Velp hebben we onlangs Ons Raadhuis opgericht. Midden in het dorp kan iedereen die daar behoefte aan heeft terecht voor een leuke activiteit, een hapje of een praatje. Iedereen die er komt, leeft weer op.”

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine januari 2019. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Bron 
  • Plus Magazine