Grotere kans trombose bij reis in trein of auto

Getty Images

Een urenlange reis in een auto, bus of trein geeft een net zo hoge kans op een trombose als een vliegreis. Bij reizen van meer dan vier uur verdubbelt de kans op een bloedprop in een ader. Tot nu toe gold vooral langdurig verblijf in een vliegtuig als riskant.

 

Dat meer vormen van reizen trombosegevaar opleveren, blijkt uit een studie van onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), die dinsdag verscheen in het internettijdschrift PLoS Medicine. Ze deden onderzoek onder bijna 2000 patiënten die voor de eerste keer een trombose kregen. Van deze groep hadden er 233 langer dan vier uur gereisd in de acht weken voordat de trombose zich voordeed. De eerste week na de reis bleek het risico het grootst.

De onderzoekers vonden groepen mensen die een nog grotere kans op trombose hebben bij lange reizen. Vrouwen die de pil slikken, lopen in auto, bus of trein twintig keer zoveel risico. Maar voor hen is de kans lager dan in een vliegtuig.

Reizigers die een ernstig overgewicht (obesitas) hebben, lopen bij langdurige reizen over land een bijna tien keer zo hoog risico, maar bij vliegreizen werd dat effect niet gevonden, blijkt uit de gegevens van de Leidse onderzoekers. Een in Leiden ontdekte genetische aanleg voor klonteren van bloed bleek ook een verhoogde kans op te leveren, zowel in het vliegtuig (dertienmaal) als in de andere vervoersmiddelen (achtmaal).

Omdat reizigers met een afwijkende lengte in vervoermiddelen vaak een onnatuurlijke houding moeten aannemen, zouden zij ook een verhoogde kans op trombose hebben. Het Leids onderzoek wees uit dat dat inderdaad het geval is, hoewel kleine mensen alleen in het vliegtuig meer gevaar lopen.

 

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Zorgkrant