woensdag, 28 september 2022

Heb ik een groeiachterstand?

Ik ben een jongen van 19 jaar en ik zit er erg mee dat ik maar 1.69 meter ben. Ik vind dat ik er uitzie als een 16-jarige. Ik heb kleine handen en ben een beetje smal gebouwd. Mijn vader is 1.74 meter en mij moeder is 1.52 meter. Mijn zusje is pas 14 geworden en is 1.64 meter. Ik heb bijna even grote handen als zij. Is dit wel normaal? Ben ik misschien achter in de groei?
Anoniem

Herman van Tinteren, kinderarts:

Om een goed antwoord te kunnen geven op je vraag, is het belangrijk om te weten of je al helemaal in de puberteit bent gekomen of dat dit nog niet het geval is. Voor jongens kan dit veel later zijn dan voor meisjes. Bij meisjes markeert de eerste ongesteldheid de puberteit (gemiddeld 13 jaar en 3 maanden), en daarna groeien ze nog een aantal centimeters. Bij jongens is er niet zo'n duidelijk moment aan te geven.

In het algemeen kan je zeggen dat als het schaamhaar al richting de liesplooi gaat de puberteit al behoorlijk aanwezig is. Ook de grootte van penis en testikels is dan als bij een volwassen man. Ik weet natuurlijk niet hoe dat bij jou is, maar hiermee kan je wel voor jezelf een idee krijgen.

Daarnaast zijn je ouders een belangrijke factor voor je eindlengte. Als zij van Nederlandse afkomst zijn, worden hun zoons volgens het CBS in 2006 gemiddeld 1.81 meter en hun dochters gemiddeld 1.68 meter. Misschien ben je voor een Nederlandse man niet zo groot, maar als je het met Fransen of Italianen vergelijkt, zit je al boven de gemiddelde lengte in die landen.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.