maandag, 10 augustus 2020

'Hersenvliesontsteking groeiend probleem onder homo's'

Hersenvliesontsteking is een groeiend probleem in de homogemeenschap. De afgelopen jaren is in Berlijn, Parijs en New York een aantal gevallen van bacteriële hersenvliesontsteking type C vastgesteld bij mannen met homoseksuele contacten.

In Nederland is nog geen geval van meningitis C gevonden. Toch geeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een beperkt vaccinatieadvies voor Nederlandse mannen met homoseksuele contacten.  

Mensen onder de 30 jaar zijn als baby al ingeënt via het Rijksvaccinatieprogramma, maar ook zij moeten goed opletten, vindt het RIVM. Mannen die nog niet eerder zijn ingeënt en van plan zijn om naar New York, Berlijn of Parijs te reizen én daar seks willen hebben, wordt geadviseerd zich te laten vaccineren.

Er bestaan verschillende types meningokokken. Het type C veroorzaakt vaker een ernstig verloop. Meningokokken zijn bacteriën die bij 10 tot 35 procent van de bevolking in de keel voorkomen. Dragers worden zelf haast nooit ziek. Bij een verminderde weerstand is de kans groter dat de bacterie het lichaam binnendringt.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • Nu.nl