Jaarlijks 7000 ongelukken met schoonmaakmiddelen

Getty Images

Jaarlijks gebeuren er in Nederland zo'n 7000 ongelukken met huishoudchemicaliën. Vooral kinderen onder de vijf jaar zijn daarbij het slachtoffer. Zij verwarren de vrolijke verpakkingen en kleurtjes van de middelen vaak met snoep.

Bij 1500 slachtoffers was het letsel zo ernstig dat ze op de Spoedeisende Hulp terecht kwamen. Hierbij waren 310 kinderen jonger dan 5 jaar. Vooral één en tweejarigen lopen vaak een ernstige vergiftiging op.

VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit starten daarom met een campagne om ouders bewust te maken van de risico's.

Het gaat vaak mis tijdens het schoonmaken, in een onbewaakt ogenblik. Dan staat de fles schoonmaakmiddel voor het grijpen of de vaatwastabletten binnen handbereik. Kinderen stoppen het in hun mond om uit te proberen.

In de campagne worden adviezen gegeven als: zet schoonmaakmiddelen hoog in kastjes, achter slot en grendel. Zorg er ook altijd voor dat je de spullen meteen opruimt, ook wanneer de bel of de telefoon gaat is het zaak eerst de spullen buiten het bereik van kinderen te zetten.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • VeiligheidNL