dinsdag, 28 januari 2020

Jongeren positief over rookverbod

Jongeren vinden het een goede zaak dat er sinds 1 juli niet meer gerookt mag worden in restaurants, discotheken, bars en cafés. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van STIVORO.

Bijna driekwart van de jongeren tussen de 10 en 19 jaar is positief over het rookverbod. Slechts 12 procent vindt het slecht dat de horeca rookvrij is geworden. Veel jongeren denken dat meeroken schadelijk is. Van alle jongeren die wel eens in een bar komen, zegt de meerderheid wel eens last te hebben van tabaksrook.

Leeftijdscontrole
Voor het onderzoek werken 4600 jongeren ondervraagd. Uit het onderzoek blijkt ook dat er nauwelijks op leeftijd wordt gecontroleerd bij de verkoop van tabak. Zo zegt 72 procent van alle jongeren die wel eens tabak kopen dat er (bijna) nooit naar hun leeftijd wordt gevraagd. Van de jongeren onder de 16 jaar, aan wie geen tabak mag worden verkocht, zegt 62 procent dat er (bijna) nooit naar hun leeftijd wordt gevraagd.

Cijfer
De jongeren werd ook gevraagd hun leven een cijfer te geven. Van de jongeren die nooit hebben gerookt, geeft 94 procent zijn leven een cijfer tussen de zeven en de tien. Rokende jongeren geven juist minder vaak zo'n hoog cijfer dan gemiddeld (82 procent).