donderdag, 22 oktober 2020

Kabinet komt met maatregelen tegen Q-koorts

DEN HAAG - De ministers Klink en Verburg hebben een besluit genomen over de maatregelen die ze gaan nemen tegen de Q-koorts. Vanmiddag maken zij bekend wat er is besloten.

Het RIVM heeft de overheid het advies gegeven om in delen van Nederland drachtige geiten te ruimen. De kans is groot dat de ministers dit advies overnemen.

In het afgelopen jaar werden ruim 2200 Nederlanders besmet met de bacterie. Vooral in het zuiden van het land. Dit is een grote stijging ten opzichte van de voorgaande jaren. Volgens deskundigen zou een snellere bestrijding veel ziektegevallen hebben kunnen voorkomen.

Gisteren was per ongeluk enige tijd op de website van de Voedsel en Waren Autoriteit een kaart met daarop aangegeven waar met Q-koorts besmette bedrijven zich bevinden te zien.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt van plan te zijn de vlekkenkaart (pdf) nog deze week officieel vrij te geven. Het is nog niet duidelijk of er nog wijzigigen in komen ten opzichte van de nu getoonde versie.

Trefwoorden:
Bron(nen):