ROTTERDAM - Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben een manier gevonden om chemotherapie alleen in de tumor te laten werken. Dat kan door de chemo in kleine vetbolletjes te verpakken en in de bloedbaan te brengen.
Door de zogenaamde 'chemobommen' door middel van warmte tot ontploffing te brengen op het moment dat ze zich in de tumor bevinden, kunnen de medicijnen zeer plaatselijk hun werking doen.
De resultaten van de studies worden gepresenteerd op het congres van de European Society for Hyperthermic Oncology.
Combinatie van therapieën
De nieuwe methode combineert twee al langer bestaande therapieën met elkaar: chemotherapie en hyperthermie. Bij hyperthermie worden tumorcellen gedood door ze te verwarmen. 'Juist de combinatie van die twee blijkt heel succesvol in Europese studies met patiënten’, zegt fysicus Gerard van Rhoon van het Erasmus MC.
Door de tumor te verwarmen wordt namelijk de doorbloeding ervan beter en kunnen de geneesmiddelen makkelijker hun werk doen in het gezwel. Een verdere verbetering van deze combinatietherapie wordt nagestreefd in experimenteel onderzoek naar 'chemobommen' waarbij de chemotherapie wordt verpakt in kleine vetbolletjes die bij een normale lichaamstemperatuur in tact blijven.
"Tijdens hun reis door de bloedbaan brengen ze dus geen schade aan in andere gezonde cellen. Door de tumor te verwarmen tot zo’n 42 graden, knappen de bolletjes uiteen zodra ze in de tumor zijn en komt de chemo alleen daar vrij", aldus Timo ten Hagen van het Laboratorium Experimentele Chirurgische Oncologie van het Erasmus MC.
Bijwerkingen
De aanpak is veelbelovend omdat er, anders dan bij normale chemotherapie, minder van de chemo in de rest van het lichaam terecht komt. Daardoor wordt de kans op bijwerkingen kleiner en zullen patiënten minder last hebben van bijvoorbeeld haarverlies en geïrriteerde slijmvliezen.
- Erasmus MC