donderdag, 13 mei 2021

Kans op hersenletsel onderschat

DEN HAAG - Nederlanders onderschatten de kans op traumatisch hersenletsel als gevolg van een val of harde klap op het hoofd. Dat meldt de Hersenstichting.

Per jaar lopen ruim 85.000 Nederlanders traumatisch hersenletsel op als gevolg van een val of harde klap op het hoofd. Ongeveer de helft daarvan is 60-plus. Slechts één op de zes van alle betrokkenen wordt behandeld in het ziekenhuis.

Oók de mensen die na een val of klap op hun hoofd geen klachten hebben, lopen tot 24 uur later alsnog het risico een hersenbeschadiging te hebben of zelfs in coma te raken. Omdat weinig mensen dit weten, start de Hersenstichting met een voorlichtingscampagne.

Verlies bewustzijn
De meest voorkomende oorzaken van traumatisch hersenletsel zijn een klap of stoot op het hoofd door bijvoorbeeld een verkeersongeluk, een val of geweld.

In de meeste gevallen verliezen de betrokkenen na het ongeval even het bewustzijn en hebben ze geen ernstige klachten. Ze gaan naar huis zonder een arts te raadplegen.

Bij ongevallen kan een wond of bult ontstaan, maar het kan ook zijn dat er niets aan het hoofd te zien is. Klachten zoals sufheid, hoofdpijn en verwardheid kunnen dan later nog ontstaan. Volgens de stichting is het dan ook raadzaam om altijd na een val of harde klap op het hoofd even naar een dokter te gaan.

Trefwoorden:
Bron(nen):